Svečani prijem nove generacije brucoša na Mašinskom fakultetu

Svečanim prijemom i dodelom indeksa za 680 brucoša Mašinskog fakulteta u Beogradu u ponedeljak je zvanično počela školska godina. To je ujedno bila prilika da studenti upoznaju predmetne nastavnike i dobiju sve bitne informacije o organizaciji nastave i zadacima koji ih očekuju tokom prve godine studija.

Da bi te zadatke uspešno ispunili, Mašinski fakultet je i ove godine organizovao petodnevna uvodna predavanja iz matematike i fizike.  Osnovna ideja je da se brucoši, nedelju dana pre početka redovne nastave, upoznaju sa gradivom neophodnim za nesmetano praćenje nastave koja je bazirana upravo na tim naučnim disciplinama.

Brucoše smo pitali šta očekuju od studija. „Očekujem da fakultet završim u roku i zaposlim se odmah posle diplomiranja“, rekao je Aleksa Vankić, student prve godine na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo.  Za ovaj program se opredelio jer ga je oduvek interesovalo kako mašine funkcionišu.

Prijatno je iznenađen organizacijom nastave i vannastavnih aktivnosti.  Posebno izdvaja projekat „Student mentor“. „Za studente prve godine je veoma važno da dobiju pravovremenu informaciju o svakom bitnom pitanju koje se odnosi na studije i studentski život. Zato je dobro što imamo ćemo imati nekog  bliskog po godinama kome možemo da se obratimo za pomoć u svakom trenutku“, naglašava Aleksa.

Za njegovu koleginicu Milcu Vračarević mašinstvo predstavlja izazov. „Mašinski fakultet mi je delovao inovativno. S obzirom da je jedini fakltet u Srbiji čija je diploma priznata u celom svetu veoma je perspektivan. Takođe, ima specifičan način školovanja u odnosu na druge fakultete, veliki broj usmerenja i što je najvažnije, ima praksu. Upravo iz tih razloga sam i odlučila da upišem mašinsko inženjerstvo“, navodi Milica.

Permanentno i posvećeno učenje je put do uspeha

Dobrodošlicu i uspešan početak studija brucošima su, u ime uprave Mašinskog fakulteta i svih  zaposlenih, poželeli dosadašnji dekan, prof. dr Radivoje Mitrović i novoizabrani dekan, prof. dr Vladimir Popović, koji dužnost preuzima 1. oktobra.


„Suština i osnovna misija Mašinskog fakuleta je obrazovanje vrhunskih mašinskih inženjera koje podrazumeva vrhunska teorijska znanja i vrhunske praktične kompetencije. Međutim, studije mašinstva nisu ni malo lake i veoma je važno da permanentno i posvećeno učite od prvog dana. Upravo iz tog razloga smo i organizovali uvodna predavanja iz matematike i fizike da vam pomognu da se podsetite gradiva ili nadomestite nedostajuća znanja iz srednje škole i spremno zakoračite u svet mašinstva“, poručio je prof. Mitrović.

Navodeći da je moto fakulteta „Student u centru učenja“ on je rekao da  Mašinski fakultet studentima pruža niz mogućnosti da se razvijaju i van nastavnih aktivnosti. Kao primer naveo je Studentski centar izvrsnosti, koji okuplja pet studentskih timova koji trenutno rade na  različitim inovativnim projektima u oblasti motornih vozila, vazduhoplovstva, brodgradnje, robotike i biomedicinskog inženjerstva. „Dakle, na Mašinskom fakultetu postoji mnogo mogućnosti za vaš razvoj, ali je veoma važno da permanentno i sistematično učite“, zaključio je prof. Mitrović.

Sličnu poruku studentima je uputio i prof. Popović. „Mašinski fakultet se završava uglavnom trudom i učenjem i ako u tome budete istrajali bićete sigurno uspešni. Mi ćemo se svakako truditi da taj put uspešno pređete,“ istakao je on.

Napominjući da je današnji susret sa studentima samo prvi u nizu, prof. Popović je rekao da će vrata njegovog kabineta za njih uvek biti otvorena, kao i vrata ostalih članova uprave MF i nadležne službe za studentska pitanja. „Mašinski fakultet postoji zbog studenta i svi zajedno ćemo se truditi da uradimo ono što je naš glavni posao – da uspešno završite studije. Bez obzira što vam period koji je pred vama deluje kao najteži u životu, uveren sam da ćete se za 10-15 godina ovog dana sećati kao najlepšeg“, istakao je, između ostalog, prof. Popović.

Studente je pozdravio i novoizabrani prodekan za nastavu, prof. dr Marko Miloš, koji dužnost preuzima 1. oktobra. „Upisali ste sjajan fakultet. Pratite svoje afinitete, vredno radite i vrlo brzo ćete biti nezavisni i svoji ljudi, jer nezaposlenih mašinskih inženjera nema“, poručio je on. U prilog tome naveo je da veliki broj kompanija zapošljava mašinske inženjere i pre diplomiranja i to na veoma dobro plaćenim pozicijama i s velikom perspektivom.

Poželevši brucošima srećan početak školske godine, šef Službe za studentske poslove Mašinskog fakulteta,  dr Dragoljub Bekrić je rekao da su vrata te službe studentima uvek otvorena. Uputio im je i par korisnih saveta u vezi sa e-Studentskim servisom, koji će im, kako je naveo, u velikoj meri olakšati komunikaciju sa studentskom službom.

„Stojimo vam  na raspolaganju za sva pitanja. Uz indekse ste dobili i studentske kartice, koje omogućavajuniz pogodnosti, između ostalog,  i životno osiguranje, a dobili ste i aktivacioni kod za elektronski indeks kroz koji možete da pratite sve vaše aktivnosti od predispitnih obaveza, polaganja ispita do finansijskih obaveza“, rekao je dr Bekrić.

Dobrodošlica starijih kolega

Mlađe kolege je pozdravio i student prodekan Nikola Jokić, koji je i predsednik Saveza studenata MF.  „Mašinski fakultet je pravi izbor koji vam pruža niz mogućnosti, ne samo da ostvarite svoja interesovanja, nego i da dobijete znanje od najeminentnijih profesora u Srbiji i šire“, poručio je on.

Govoreći o studentskom organizovanju, naveo je da na Mašinskom fakultetu, pored  Studentskog parlamenta, funkcioniše i Savez studenata MF. „Kroz organizovanje različitih seminara, konferencija, kongresa, kulturnih, sportskih i humanitarnih aktivnosti, studenti okupljeni u ovoj organizaciji u velikoj meri doprinose kvalitetu studenskog života na fakultetu“, rekao je, između ostalog, Nikola Jokić. 

Predsednik Studentskog parlameta MF Aleksa Ostojić predstavio je studentske projekte, među kojima je izdvojio projekat „Student mentor“, osmišljen kao podrška studentima prve godine da se što bolje prilagode na novom načinu učenja i žviota.

„Pored ovog projekta, studenti Mašinskog fakulteta organizuju i različita stručna pedavanja i radionice, besplatne kurseve stranih jezika, grupno spremanje ispita i druge edukativne sadržaje, koji takođe mogu da vam pomognu tokom studija“, istakao je Ostojić.

Posle svečanosti, članovi Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta su mladim kolegama uručili indekse i prateću dokumentaciju, a u znak dobrodošlice koleginice su dobile i cvet.

Svečani prijem studenata organizovan je u Amfiteatru A, uz  poštovanje svih epidemioloških mera.  Studenti su  na fakultet je pristizali selektivno, u grupama i tačno predviđenom terminu, a u sali su ih  čekala vidno obležena mesta za sedenje, čime je ispoštovan i zahtev o fizičkoj distanci od dva metra.

(Izvor: Mašinski fakultet)

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.