Свечани пријем нове генерације бруцоша на Машинском факултету

Свечаним пријемом и доделом индекса за 680 бруцоша Машинског факултета у Београду у понедељак је званично почела школска година. То је уједно била прилика да студенти упознају предметне наставнике и добију све битне информације о организацији наставе и задацима који их очекују током прве године студија.

Да би те задатке успешно испунили, Машински факултет је и ове године организовао петодневна уводна предавања из математике и физике.  Основна идеја је да се бруцоши, недељу дана пре почетка редовне наставе, упознају са градивом неопходним за несметано праћење наставе која је базирана управо на тим научним дисциплинама.

Бруцоше смо питали шта очекују од студија. „Очекујем да факултет завршим у року и запослим се одмах после дипломирања“, рекао је Алекса Ванкић, студент прве године на студијском програму Машинско инжењерство.  За овај програм се определио јер га је одувек интересовало како машине функционишу.

Пријатно је изненађен организацијом наставе и ваннаставних активности.  Посебно издваја пројекат „Студент ментор“. „За студенте прве године је веома важно да добију правовремену информацију о сваком битном питању које се односи на студије и студентски живот. Зато је добро што имамо ћемо имати неког  блиског по годинама коме можемо да се обратимо за помоћ у сваком тренутку“, наглашава Алекса.

За његову колегиницу Милцу Врачаревић машинство представља изазов. „Машински факултет ми је деловао иновативно. С обзиром да је једини факлтет у Србији чија је диплома призната у целом свету веома је перспективан. Такође, има специфичан начин школовања у односу на друге факултете, велики број усмерења и што је најважније, има праксу. Управо из тих разлога сам и одлучила да упишем машинско инжењерство“, наводи Милица.

Перманентно и посвећено учење је пут до успеха

Добродошлицу и успешан почетак студија бруцошима су, у име управе Машинског факултета и свих  запослених, пожелели досадашњи декан, проф. др Радивоје Митровић и новоизабрани декан, проф. др Владимир Поповић, који дужност преузима 1. октобра.


„Суштина и основна мисија Машинског факулета је образовање врхунских машинских инжењера које подразумева врхунска теоријска знања и врхунске практичне компетенције. Међутим, студије машинства нису ни мало лаке и веома је важно да перманентно и посвећено учите од првог дана. Управо из тог разлога смо и организовали уводна предавања из математике и физике да вам помогну да се подсетите градива или надоместите недостајућа знања из средње школе и спремно закорачите у свет машинства“, поручио је проф. Митровић.

Наводећи да је мото факултета „Студент у центру учења“ он је рекао да  Машински факултет студентима пружа низ могућности да се развијају и ван наставних активности. Као пример навео је Студентски центар изврсности, који окупља пет студентских тимова који тренутно раде на  различитим иновативним пројектима у области моторних возила, ваздухопловства, бродградње, роботике и биомедицинског инжењерства. „Дакле, на Машинском факултету постоји много могућности за ваш развој, али је веома важно да перманентно и систематично учите“, закључио је проф. Митровић.

Сличну поруку студентима је упутио и проф. Поповић. „Машински факултет се завршава углавном трудом и учењем и ако у томе будете истрајали бићете сигурно успешни. Ми ћемо се свакако трудити да тај пут успешно пређете,“ истакао је он.

Напомињући да је данашњи сусрет са студентима само први у низу, проф. Поповић је рекао да ће врата његовог кабинета за њих увек бити отворена, као и врата осталих чланова управе МФ и надлежне службе за студентска питања. „Машински факултет постоји због студента и сви заједно ћемо се трудити да урадимо оно што је наш главни посао – да успешно завршите студије. Без обзира што вам период који је пред вама делује као најтежи у животу, уверен сам да ћете се за 10-15 година овог дана сећати као најлепшег“, истакао је, између осталог, проф. Поповић.

Студенте је поздравио и новоизабрани продекан за наставу, проф. др Марко Милош, који дужност преузима 1. октобра. „Уписали сте сјајан факултет. Пратите своје афинитете, вредно радите и врло брзо ћете бити независни и своји људи, јер незапослених машинских инжењера нема“, поручио је он. У прилог томе навео је да велики број компанија запошљава машинске инжењере и пре дипломирања и то на веома добро плаћеним позицијама и с великом перспективом.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да су врата те службе студентима увек отворена. Упутио им је и пар корисних савета у вези са е-Студентским сервисом, који ће им, како је навео, у великој мери олакшати комуникацију са студентском службом.

„Стојимо вам  на располагању за сва питања. Уз индексе сте добили и студентске картице, које омогућавајуниз погодности, између осталог,  и животно осигурање, а добили сте и активациони код за електронски индекс кроз који можете да пратите све ваше активности од предиспитних обавеза, полагања испита до финансијских обавеза“, рекао је др Бекрић.

Добродошлица старијих колега

Млађе колеге је поздравио и студент продекан Никола Јокић, који је и председник Савеза студената МФ.  „Машински факултет је прави избор који вам пружа низ могућности, не само да остварите своја интересовања, него и да добијете знање од најеминентнијих професора у Србији и шире“, поручио је он.

Говорећи о студентском организовању, навео је да на Машинском факултету, поред  Студентског парламента, функционише и Савез студената МФ. „Кроз организовање различитих семинара, конференција, конгреса, културних, спортских и хуманитарних активности, студенти окупљени у овој организацији у великој мери доприносе квалитету студенског живота на факултету“, рекао је, између осталог, Никола Јокић. 

Председник Студентског парламета МФ Алекса Остојић представио је студентске пројекте, међу којима је издвојио пројекат „Студент ментор“, осмишљен као подршка студентима прве године да се што боље прилагоде на новом начину учења и жвиота.

„Поред овог пројекта, студенти Машинског факултета организују и различита стручна педавања и радионице, бесплатне курсеве страних језика, групно спремање испита и друге едукативне садржаје, који такође могу да вам помогну током студија“, истакао је Остојић.

После свечаности, чланови Студентског парламента Машинског факултета су младим колегама уручили индексе и пратећу документацију, а у знак добродошлице колегинице су добиле и цвет.

Свечани пријем студената организован је у Амфитеатру А, уз  поштовање свих епидемиолошких мера.  Студенти су  на факултет је пристизали селективно, у групама и тачно предвиђеном термину, а у сали су их  чекала видно облежена места за седење, чиме је испоштован и захтев о физичкој дистанци од два метра.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.