Марко Гавриловић добитник награде „Студент генерације“ УБ

Марко Гавриловић, студент мастер студија на Модулу за механику Машинског факултета у Београду добитник је награде „Студент генерације“ коју Универзитет у Београду додељује најбољим дипломцима са  31 факултета у његовом саставу.

Додела награда најбољим студентима у школској 2019/2020. години, уприличена је на Свечаној академији поводом Дана Универзитета у  Ботаничкој башти „Јевремовац“, а признања је уручила ректорка, проф. др Иванка Поповић.

– Награда „Студент генерације“ значи ми много, с обзиром на то да сам доста труда и рада уложио током школовања у своје знање и образовање.  Школовање на Машинском факултету донело ми је једно ново искуство и знање које примењујем и на мастер студијама. У том смислу, ово је нека врста подстрека за нове изазове који ме очекују“, каже Марко Гавриловић.

Овај вишеструко талентовани младић, од почетка шковања бележи само успехе.  Носилац је Вукове дипломе и титуле „Ђак генерације“ средње школе Политехника – Школа за нове технологије“, као и титуле „Студент генерације“ на основним академским студијама Машинског факултета, које је завршио с просечном оценом 10.00. С истим успехом наставио је и мастер студије. Већ у предроку је положио све испите на првој години, такође с просечном оценом 10.00.

Иза Марка је и велики број такмичења на којима је постигао завидне резултате, не само током средњошколског образовања, него и током студија. О томе најбоље говоре златна, сребрна и бронзана медаља са Републичког такмичења из програмирања компјутерског управљања, као и шампионска титула из предмета Механика коју је освојио на Машинијади 2019 – традиционалном сусрету студената машинства из земље и региона. Добитник је и стипендије за изузетно надарене студенте Рeпублике Србије, три године за редом.

–  Машински факултет је био логичан избор после средње школе, а за машинско инжењерство сам се определио првенствено због математике и механике, научних дисциплина за које сам се заинтересовао још као дете“, наводи наш млади саговорник.

Пред Марком су нови изазови. После мастера намерава да упише докторске студије и академску каријеру гради на Машинском факултету и Катедри за механику.

Уручењем награде најбољим дипломцима и промоцијом професора емеритуса, Универзитет у Београду је обележио  213 година постојања.

Свечаној академији присуствовали су и представници Машинског факултета у Београду, проф. др Владимир Поповић, декан у новом мандату од 1. октобра, проф. др Александар Симоновић, актуелни продекан за научноистраживачки рад и др Радослав Радуловић, доцент на Катедри за механику.

Дан Универзитета се обележава у знак сећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић чиме је започето високо образовање у Србији.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.