Mašinski fakultet na Electric Vehicles Days

Electric Vehicles Days – prva regionalna konferencija i sajam, posvećen elektromobilnosti kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe, svečano je otvoren na Novosadskom sajmu. Događaju su prisustvovali i predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na poziv organizatora – Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i kompanije Ninamedija.

Electric Vehicles Days je okupio vodeće stručnjake, predstavnike kompanija iz oblasti automobilske industrije i studente tehničkih fakulteta iz zemlje i regiona, kao i proizvođače komponenti, delova i softvera za automobilsku industriju, punjača i prateće infrastrukture za električna i hibridna vozila.

Prema oceni učesnika ova manifestacija je dobra prilika da se na sveoubhvatan način sagleda tema elektromobilnosti i učini zanimljivom ne samo za struku, nego i za širu publiku i donosioce odluka.

foto: FTN Novi Sad

Prvog dana konferencije održana su tri panela na kojima se diskutovalo o postojećim tehnologijama, trenutnim propisima, nacionalnim politikama i merama podrške za razvoj elektro i hibridnih vozila, a predstavljeni su i primeri dobre prakse.

Pažnju stručne javnosti privukao je panel na kojem je bilo reči o razvojnim izazovima glavnih komponenata u pogonu elektro vozila, kao i o važnosti čvršće saradnje naučno-istraživačkih institucija i vodećih kompanija automotiv industrije.

Na ovu temu govorili su prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u novom mandatu od 1. oktobra, prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu,  prof. dr Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i gospodin Egon Morgen, direktor istraživanja i razvoja električnih pogona u kompaniji  ZF Srbija.

Drugog dana koferencije planirane su još tri panel diskusije na kojima će biti reči o izgradnji infrastrukture za punjenje, izradi softvera, njihovoj bezbednosti i drugim izazovima s kojima se automobilska industrija susreće.

U okviru izlagačkog dela manifestacije svoje proizvode predstavile su vodeće kompanije iz automobilske industrije, a pažnju postilaca privukla su najnovija dostignuća u oblasti razvoja električnih automobila i elektromobilnosti.

Među izlagačima je i Formula student tim „Drumska strela“ koji okuplja studente Mašinskog fakulteta i njihove kolege sa još osam fakulteta Univerziteta u Beogradu i Vojne akademije.

Ovi mladi zaljubljenici u Formulu 1, već deset godina projektuju i izrađuju trkačka vozila za Formula student takmičenja širom Evrope. Iza sebe imaju devet bolida sa motorom SUS i više od 20 takmičenja na kojima su ostvarili zavidne rezultate, priznanja i pohvale stručnjaka vodećih automobilskih industrija u svetu.

„Drumska strela“ je ove sezone premijerno predstavila i  svoje prvo vozilo klase Formula student na električni pogon za koje su razvili unikatne litijum-polimerske baterije i druga originalna rešenja.

U okviru manifestacije organizovan je i IEEE 4 CHALLENGE – projekat namenjen studentima koji su kroz četiri tematska izazova rešavali probleme s kojima se susreću i inženjeri automobilske indsutrije. Pored sticanja novih veština i znanja ovo takmičenje je bilo dobra prilika i za umrežavanje studenata sličnih interesovanja.

Manifestaciju Electric Vehicles Days organizovali su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i kompanija Ninamedija, uz podršku Pokrajnskog skeretarijata za privredu i turizam, a Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu,  predstavljali su prof. dr Radivoje Mitrović, aktuelni dekan, prof. dr Vladimir Popović, novoizabrani dekan i prof. dr Marko Miloš, mentor Formula student tima „Drumska strela“.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.