Машински факултет на Electric Vehicles Days

Electric Vehicles Days – прва регионална конференција и сајам, посвећен електромобилности као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе, свечано је отворен на Новосадском сајму. Догађају су присуствовали и представници Машинског факултета Универзитета у Београду, на позив организатора – Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и компаније Нинамедија.

Electric Vehicles Days је окупио водеће стручњаке, представнике компанија из области аутомобилске индустрије и студенте техничких факултета из земље и региона, као и произвођаче компоненти, делова и софтвера за аутомобилску индустрију, пуњача и пратеће инфраструктуре за електрична и хибридна возила.

Према оцени учесника ова манифестација је добра прилика да се на свеоубхватан начин сагледа тема електромобилности и учини занимљивом не само за струку, него и за ширу публику и доносиоце одлука.

фото: ФТН Нови Сад

Првог дана конференције одржана су три панела на којима се дискутовало о постојећим технологијама, тренутним прописима, националним политикама и мерама подршке за развој електро и хибридних возила, а представљени су и примери добре праксе.

Пажњу стручне јавности привукао је панел на којем је било речи о развојним изазовима главних компонената у погону електро возила, као и о важности чвршће сарадње научно-истраживачких институција и водећих компанија аутомотив индустрије.

На ову тему говорили су проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду у новом мандату од 1. октобра, проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду,  проф. др Саша Мујовић, декан Електротехничког факултета Универзитета Црне Горе и господин Егон Морген, директор истраживања и развоја електричних погона у компанији  ZF Srbija.

Другог дана коференције планиране су још три панел дискусије на којима ће бити речи о изградњи инфраструктуре за пуњење, изради софтвера, њиховој безбедности и другим изазовима с којима се аутомобилска индустрија сусреће.

У оквиру излагачког дела манифестације своје производе представиле су водеће компаније из аутомобилске индустрије, а пажњу постилаца привукла су најновија достигнућа у области развоја електричних аутомобила и електромобилности.

Међу излагачима је и Формула студент тим „Друмска стрела“ који окупља студенте Машинског факултета и њихове колеге са још осам факултета Универзитета у Београду и Војне академије.

Ови млади заљубљеници у Формулу 1, већ десет година пројектују и израђују тркачка возила за Формула студент такмичења широм Европе. Иза себе имају девет болида са СУС мотором и више од 20 такмичења на којима су остварили завидне резултате, признања и похвале стручњака водећих аутомобилских индустрија у свету.

„Друмска стрела“ је ове сезоне премијерно представила и  своје прво возило класе Формула студент на електрични погон за које су развили уникатне литијум-полимерске батерије и друга оригинална решења.

У оквиру манифестације организован је и IEEE 4 CHALLENGE – пројекат намењен студентима који су кроз четири тематска изазова решавали проблеме с којима се сусрећу и инжењери аутомобилске индсутрије. Поред стицања нових вештина и знања ово такмичење је било добра прилика и за умрежавање студената сличних интересовања.

Манифестацију Electric Vehicles Days организовали су Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и компанија Нинамедија, уз подршку Покрајнског скеретаријата за привреду и туризам, а Машински факултет Универзитета у Београду,  представљали су проф. др Радивоје Митровић, актуелни декан, проф. др Владимир Поповић, новоизабрани декан и проф. др Марко Милош, ментор Формула студент тима „Друмска стрела“.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.