Др Душан Ђукић: Припрема такмичара за ММО је задовољство, али и велики изазов

Млади математичари из Србије нижу нове успехе. На недавној, 62. Међународној математичкој олимпијади (ММО), екипа из Србије освојила је једну златну, две сребрне и једну бронзану медаљу и, једну похвалу.

Златну медаљу освојио је Добрица Јовановић, коме је ово друга златна медаља на најпрестижнијем међуанродном математичком такмичењу. Злато је освојио и прошле годне.

Сребрна медаља припала је Матеји Вукелићу и Вељку Радићу, а бронза, Милошу Милићеву, такође ученицима Математичке гимназије у Београду. Специјалну похвалу добио је Алекса Ђорђевић, ученик гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Иза овог успеха, стоји огроман рад и ентузијазам наставника који учествују у припремама талентованих ђака. Међу њима је и др Душан Ђукић, доцент на Катедри за математику Машинског факулета у Београду.

„На међународним математичким олимпијадама ученици из Србије, појединачно, али и екипно, су у самом врху такмичења, већ годинама. Кључ успеха свакако лежи у квалитету припрема,  али и сами такмичари веома много раде“, каже наш саговорник.

Др Ђукић је и сам освачај освачај златне медаље на Међународној математичкој олимпијади 1999. године, а од завршетка Математичке гимназије у Београду активно учествује у припремама талентованих ђака за математичка такмичења у земљи и иностранству.

Последњих 20-так година је члан Републичке комисије за математичка такмичења средњошколаца, а 14 година учествује у припремама и предводи екипу Србије на Међународној математичкој олимпијади, било као вођа тима или његов заменик. За ту позицију, препоручили су га задаци које смишља и предлаже за такмичења. До сада је усвојено неколико његових задатака на олимпијади.

„Математика на овим такмичењима је теоријски и ментално далеко ван стандардних оквира средње школе. Зато рад са талентованим ђацима представља задовољство, али и  велики изазов јер се и сами морате непрестано да се усавршавате да би одржали корак са светом у тој области“, истиче др Ђукић.

Протеклих пар година обављао је и функцију председника Комисије за математичка такмичења, што је у великој мери допринело ближој сарадњи ове комисије с Машинским факултетом у Београду. Примера ради, завршно такмичење за избор екипе која ће представљати Србију на 62. Међунардној математичком олимпијади, одражно је управо на Машинцу.

Катедра за математику Машинског факултета, слови за једну од најбољих на Универзитету у Београду. Поред др Ђукића, искуство у настави и припремама  најталентованијих ученика за међународна и домаћа такмичења имају и други наставници, на првом месту, шеф Катедре за математику, проф. др Миодраг Спалевић, као и ванредни професор, др Александар Пејчев. 

Домаћин овогодишње Међународне математичке олимпијаде била је Русија (Санкт Петербург), али је такмичење, због актуелне епидемиолошке ситуације у свету, одржано онлајн.  У Србији, локална организација је поверена Друштву математичара Србије, а такмичење је одржано у просторијама и уз подршку Матeматичке гимназије у Београду.

(Извор: Машински факулет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.