Студенски тим Беоавиа заузео треће место на Airbus Sloshing Rocket Competition 2021

Студенти Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду окупљени у тиму „Беоавиа“ постигли су још један велики међународни успех. Њихов пројекат ракете-једрилице под називом „Аурора 2“, освојио је високо треће место на управо завршеном међународном такмичењу „Airbus Sloshing Rocket Competition 2021“.

Ово престижно такмичење студената ваздухопловства одржава се сваке године под покровитељством светски познате ваздуплоховне компаније ,,Аирбус“. Првобитно је планирално да се такмичење одржи у Шпанији, али  је због актеулне епидемиолошке ситуације у свету донета одлука да студенти своја решења и летелице стручном жирију презентују онлајн.

Такмичење се одвијало у две етапе. У првој фази такмичења, наш тим је освојио прво место за идејно решење ракете и тиме се пласирао у другу, финалну рунду такмичења, где је оцењивано техничко решење, односно конструкција, долет и време лета, као и цена и начин израде летелице.

Коначно, Беоавиа је у генераном пласману заузела феноменално 3. место и то у конкуренцији 32 тимова из целог света. Прво место је заузела је екипа из Португала, а друго и четврто место припало је тимовима из Италије.

Ракета „Аурора 2“ састоји се од тела ракете и крила, која јој омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије. Погон ракете је мешавина воде и ваздуха под притиском од 10 бара.

Циљ такмичења је био да се направи ракета-једрилица, која након вертикалног лансирања прелази у крстарећи хоризонтални лет. Због транзиције из вертикалног у хоризонтални лет било је потребно да се дизајнира резервоар који ће минимализовати ефекат бућкања воде, која симулира гориво, и тако смањи нежељено померање центра масе и побољша стабилност летелице у лету.

Чланови тима „Беоавиа“ осмислили су веома креативна и ефикасна решења да би ракета одговорила свим такмичарским пропозицијама, као и специфичним захтевима које оне подразумевају, што је стручни жири препознао и оценио високим оценама. 

Чланови тима „Беоавиа“ тренутно раде на још два пројекта. Реч је о беспилотној летелици „Феникс“ и ракети на чврсто гориво ‘“Пупин К12“, који се тренутно налазе у процесу производње.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.