Делегација Машинског факултета у посети Инжењерском центру ЗФ у Панчеву

Представници Машинског факултета Универзитета у Београду недавно су посетили компанију ЗФ Србија у Панчеву, где су имали прилику да обиђу најсавременији инжењерски центар и  упознају се с високо иновативним производима дивизије Е-мобилности који се развијају и тестирају у том центру.

ЗФ Србија је у среду угостила високу српско-немачку делегацију, која је боравила у  радној посети овој компанији у оквиру које је организован и обилазак истраживачког центра који запошљава близу 100 инжењера различитих профила.

Поред високе српско-немачке делегације, у којој су били председник Србије Александар Вучић, руководилац истраживања и развоја е-дивизије ЗФ-а Отмар Шарер, директор ЗФ Србија Милан Грујић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, обиласку истраживачког центра, као гости компаније ЗФ,  присустовали су и представници Машинског и Електротехничког факултета.

У делегацији Машинског факултета били су проф. др Радивоје Митровић, актуелни декан, проф. др Владимир Поповић, новоизабрани декан и проф. др Марко Милош, ментор Формула студент тима „Друмска стрела“, који се бави пројектовањем и израдом тркачких возила класе Формула студент и чији је генерални спонзор управо компанија ЗФ Србија.

Вучић: Важна сарадња ЗФ с Машинским факулетом у Београду

После обиласка инжењерског центра председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће Србија  заједно с немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије. „Хибридни волво и електрични мерцедес које сам видео не би постојали без учешћа Србије, јер оба погонска мотора долазе из Србије“, рекао је он.

Истакао је да је важно то што ЗФ сарађује са Техничком школом у Панчеву и Машинским факултетом у Београду и поново указао на значај дуалног обазовања.

Подсетио је да су земље попут Немачке, Аустрије и Швајцарске успешније од других управо због дуалног образовања и поручио да и Србија мора да иде тим путем, уколико жели да ухвати корак са светом. „То је оно што доводи развојне компаније у земљу“, рекао је он.

„Надам се да ће ЗФ наставити улагање у Србију, а ми ћемо увек бити ту да помогнемо“, рекао је Вучић и навео да се поноси тиме што је држава новцем и на друге начине помогла убрзању развоја пројеката у компанији ЗФ Србија.

Немачка компанија ЗФ (Цет-Еф) отворила је половином 2019. године, у Северној пословној зони у Панчеву, фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију. У другој фази улагања ЗФ је определио додатна средства у износу од 35,6 милиона евра за изградњу и опремање ЗФ инжењерског центра Панчево.

ЗФ Србија инжењерски центар Панчево обухвата 3000 м2 канцеларијског и конференцијског простора и тест центар од 3600 м2, а у њему трнутно ради близу 100 инжењера из Немачке и  Србије. Мултидисциплинарни инжењерски тим, у овом развојном центру бави се развојем система нових производа дивизије е-мобилности, дизајном електричних мотора, погона са електричном вучом, развојем погонских осовина, те софтверском калибрацијом, тестирањем и валидацијом.

У склопу тест центра, у који је уложено 20 милиона евра савремене опреме за тестирање, налази се 16 просторија за испитивање и верификацију електричних машина, те испитивање издржљивости и перформанси у активном и пасивном режиму рада, као и валидација целокупног система.

**********************

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.