МФ и Servoteh развили високо софистицирану опрему за надоградњу АТЛАС детектора у ЦЕРН-у

Истраживачи Машинског факултета у Београду, развили су ново решење за надоградњу ATLAS Forward Proton (AFP) детектора у оквиру АТЛАС експеримента у ЦЕРН-у. Реч је о високо софистицираној опреми која омогућава рад на веома ниским температурама при ултра високом вакууму. Овај уређај омогућава измештање осетљиве електронике ван вакуума (»Out-of-Vacuum/OoV solution«).

Решење је осмислио др Горан Младеновић, ванредни професор Машинског факултета у Београду, а физички прототип овог механичког система израдили су инжењери компаније Servoteh из Београда, с којом наш факултет успешно сарађује већ дуги низ година.

Уређај је конструисан у оквиру сарадње на AFP пројекту у којем, поред великог броја светских универзитета, учествује и Машински факултет из Београда. Сарадња на пројекту је започета у  јануару 2019.  године. После многобројних итерација успешно је развијен  потпуно оригинални функционални прототип који омогућава измештање вишеканалне фотомултипликаторске тубе ван вакуума.

„Велика је част што истраживачи Машинског факултета учествују у тако великом научном пројекту, чији је циљ разоткривање мистерије о настанку Универзума”, каже у разговору за сајт МФ, др Горан Младеновић, главни конструктор у пројектном тиму, задужен за дизајн и конструкцију механичких делова ATLAS Roman Pot детектора (AFP i ALFA).

 

Израда прототипа поверена је компанији Servoteh, која је својим машинским капацитетима, технолошким искуством и знањем,  успела  да освоји и произведе све делове и позиције  уређаја у захтеваном степену високе димензионе тачности  и квалитету механичких карактеристика тих делова.

“У самој изради прототипа стручњацима Servoteha је значајно помогло искуство из ранијег пројекта развоја вакуумских кристализатора за производњу вештачког плавог сафира. Реч је о сличним технолошким захтевима у развоју опреме која ради у екстремно високим температурама и ултра високом вакууму. Такође, поседовање разичитих  савремених производних технологија од заваривања, термичке обраде,  свих врста CNC  машинске обраде као и ентузијазам и залагање запослених допринели су да овај прототип током тестирања задовољи све постављене захтеве”, каже Миљан Никодијевић, маш.инж., директор производње Servoteh-a.

 

АТЛАС експеримент u ЦЕРН-у, на челу са техничким координатором Лудовиком Понтекорвом, недавно је формирао специјалну комисију за утврђивање валидности и поузданости развијеног и произведеног  механичког система  за надоградњу AFP детектора. После детаљне провере  концепта самог дизајна, као и свих спроведених тестова и добијених резултата, Комисија је донела решење којим се одобрава уградња развијеног прототипа током LS2 периода надоградње Великог Хадронског Сударача (LHC-a), у чијем се тунелу у »forward« области, на око 210m од АТЛАС тачке интеракције, налази и сам детектор.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.