Сарадња Машинског факултета и компаније SKF:  Нови софтверски алати у настави

Последњих година Машински факултет је много тога урадио на својој трансформацији, осавремењавању наставе и прилагођавању студијских програма потребама привреде. У наставни процес уведена су савремена наставна средства која  будућим инжењерима помажу да што ефикасније усвоје градиво и савладају технику моделовања машинских елемената, склопова, конструкција и друго.

 

Захваљујући дугогодишњој успешној сарадњи Машинског факултета у Београду и шведске компаније SKF, која је лидер у производњи котрљајућих лежајева, студенти машинског инжењерства добили су могућност да током процеса учења бесплатно користе један од најновијих софтверских алата ове компаније која послује у нашој земљи. Реч је о SKF SimPro Quick софтверу који омогућава, не само брзу процену конструкције склопова лежајева и њиховог учинка у раду, него убрзава и сам процес конструкције.

Представници компаније SKF у Србији, недавно су на Машинском факултету одржали презентацију SKF SimPro Quick софтвера и представили предности овог програма који омогућава брзи прорачун века лежајева у складу са неколико метода, анализу сила које делују на вратило и котрљајне лежајеве, анализу оптерећења на поједине котрљајне елементе унутар лежаја, визуелизацију и анимацију деформација (угиба) вратила, проверу радних зазора унутар лежаја у радним условима и још много других анализа потребних за брзо и успешно пројектовање улежиштења односно обртног склопа..

„Производ који смо представили, студентима омогућава упознавање са модерним алатом који се данас користи у индустрији, бржу израду графичких радова и могућност да будући инжењери брзо и ефикасно испробају више варијанти конструкције у кратком временском периоду. “, каже у изјави за сајт МФ, Александар Стијепић из канцеларије SKF у Београду. 

Он подсећа да је свет инжењера је много другачији него пре 30 или 40 година. „У том смислу, рад са SKF SimPro Quick softver-om је прилика да се студенти упознају с модерним технологијама прорачуна и калкулације и да се на најбољи начин припреме за један потпуно нови свет инжењерске технике“, истиче наш саговорник.  С друге стране, додаје, професори Машинског факултета користиће напреднију верзију овог софтвера за своје анализе и израду пројеката за привреду, као и за припрему предавања.

Говорећи о мотивима компаније SKF да Машинском факултету за потребе наставе понуди коришћење SKF SimPro Quick softvera, он је подсетио да та компанија и факултет успешно сарађују дуги низ година и да у том смислу, овај потез  представља корак напред у сарадњи.

„С обзиром да се на Машинском факултету разматрају неке нове конструкције котрљајућих лежајева, постоји могућност да истраживачима који раде на том пројекту понудимо још напреднији алат, као што је SKF SimPro Expert. Овај алат омогућава моделовање нових конструкција и њихову анализу и то на основу прорачуна онога што се дешава унутар самог котрљајућег лежаја на нивоу котрљајних елемената, стаза и сл.“, наводи, између осталог,  господин Стијепић.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.