Prof. dr Aleksandar Sedmak izabran za profesora emeritusa

Senat Univerziteta u Beogradu, na sednici održanoj u sredu, izabrao je pet profesora emeritusa za školsku 2020/21. godinu. Među njima je i prof. dr Aleksandar Sedmak sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. 

Počasno zvanje “profesor emeritus” se dodeljuje penzionisanim nastavnicima Univerziteta koji su se istakli svojim naučnim, stručnim i pedagoškim radom, stekli međunarodnu reputaciju  i na taj način doprineli, ne samo razvoju i ugledu matičnog fakulteta i univerziteta, nego i razvoju naučnog i nastavnog podmlatka.

Pored prof. Sedmaka za  profesore emerituse  u šk. 2020/21. godini izabrani su i profesori Dejan Popović i Sima Avramović sa Pravnog fakulteta, Milan Damnjanović sa Fizičkog fakulteta i Mladen Lazić sa Filozofskog fakulteta.

Broj profesora koji svoju akademsku karijeru zaokruže zvanjem “profesor emeritus”, nije veliki. Na Beogradskom univerzitetu, koji važi za najveći u regionu, ima ih ukupno 42. Kada je reč o Mašinskom fakultetu, zvanje “profesora emeritusa”, pored prof. Sedmaka,  imaju i  prof. dr Miroljub Adžić, izabran 2010. godine i prof. dr Milosav Ognjanović, izabran 2017. godine.

Povelje profesora emeritusa biće dodeljene na Dan Univerziteta u Beogradu koji se obeležava 13. septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808. Godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović.

(Izvor: Mašinski fakultet/Danas)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.