Проф. др Александар Седмак изабран за професора емеритуса

Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној у среду, изабрао је пет професора емеритуса за школску 2020/21. годину. Међу њима је и проф. др Александар Седмак са Машинског факултета у Београду. 

Почасно звање “професор емеритус” се додељује пензионисаним наставницима Универзитета који су се истакли својим научним, стручним и педагошким радом, стекли међународну репутацију  и на тај начин допринели, не само развоју и угледу матичног факултета и универзитета, него и развоју научног и наставног подмлатка.

Поред проф. Седмака за  професоре емеритусе  у шк. 2020/21. години изабрани су и професори Дејан Поповић и Сима Аврамовић са Правног факултета, Милан Дамњановић са Физичког факултета и Младен Лазић са Филозофског факултета.

Број професора који своју академску каријеру заокруже звањем “професор емеритус”, није велики. На Београдском универзитету, који важи за највећи у региону, има их укупно 42. Када је реч о Машинском факултету, звање “професора емеритуса”, поред проф. Седмака,  имају и  проф. др Мирољуб Аџић, изабран 2010. године и проф. др Милосав Огњановић, изабран 2017. године.

Повеље професора емеритуса биће додељене на Дан Универзитета у Београду који се обележава 13. септембра у знак сећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. Године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић.

(Извор: Машински факултет/Данас)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.