U susret upisu 2021/22: Na „Mašincu“ i ove godine veliki broj budžetskih mesta

Univerzitet u Beogradu objavio je konkurs za upis nove generacije studenata na sve nivoe studija u školskoj  2021/22. godini.  Mašinski fakultet u Beogradu i ove godine budućim studentima osnovnih akademskih studija nudi dva atraktivna studijska programa – Mašinsko inženjerstvo i Informacione tehnologije u mašinstvu.

Prema kalendaru upisa, prijava kandidata za osnovne akademske studije počinje od 23. juna i traje do 26. juna , a upis bi trebalo da bude završen do 9. jula.

Na studijskom programu Informacione tehnologije u mašinstvu, biće upisano 60 kandidata – 20 na teret budžeta Republike Srbije i 40 samofinasirajućih. Znatno veći broj studenata biće upisan na studijskom programu  Mašinsko inženjerstvo, gde je predviđeno ukupno 620 mesta – 520 budžetskih i 100 samofinansirajućih.

Budući brucoši koji nameravaju da upišu studijski program Informacione tehnologije u mašinstvu prijemni ispit iz matematike polažu 30. juna, a njihove kolege koje se opredele za klasično Mašinsko inženjerstvo prijemni polažu 1. jula, takođe iz matematike.

Informator o upisu u školskoj 2021/2022.godini sa planom polaganja prijemnog ispita od 7. juna biće u prodaji na skriptarnici fakulteta. 

Prošle godine za upis u prvu godinu studija na Mašinskom fakultetu konkurisalo je više od 1100 kandidata.  Od tog broja, 150 se opredelo za smer IT u mašinstvu, dok je nešto više od 950 kandidata konkurisalo na studijski program mašinsko inženjerstvo.

Na porast interesovanja mladih za studije mašinstva uticalo je nekoliko faktora. Mašinski fakultet nudi širok spektar specijalnosti koja su interesantna, inovativna i donose korist ne samo studentima koji završe taj fakultet već i celom društvu.

S druge strane, inženjeri svih struka danas su sve traženiji i sve bolje plaćeni. Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je u prošloj godini najveća potražnja od strane poslodavaca bila za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika i građevinarstvo.

Savremene studije mašinstva akcenat stavljaju na usvajanje novih tehnoloških znanja i korišćenje alata vezanih za IT i internet tehnologije. Studije su povezane sa naučnim istraživanjima, kroz koja budući inženjeri stiču i praktična iskustva.

Takođe, Mašinski fakultet ostvaruje blisku saradnju sa privredom kroz programe stručnih praksi i stipendiranje najboljih studenata. O tome najbolje govori veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koje je fakultet potpisao sa domaćim i inostranim kompanijama koje posluju u Srbiji, među kojima su Inmold iz Požege, Zastava oružje iz Kragujevca, Sloboda iz Čačka, Metalac iz Gornjeg Milanovca, nemački ZF, Brose, Siemens Mobility i druge. To je, svakako, jedan od  razloga što interesovanje mladih za mašinstvo, iz godine u godinu, sve više raste.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.