Sastanak ministra Ružića s dekanima: Državna matura će unaprediti upis na fakultete

„Državna matura će unaprediti upis svršenih srednjoškolaca na studije i omogućiti veću dostupnost visokog obrazovanja za učenike. Na ovaj način Srbija staje u red većine evropskih zemalja koje imaju ovakav sistem“, poručio je  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na sastanku sa rektorima i dekanima svih fakulteta u Srbiji, koji je u sredu održan na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Ministar je podsetio da je prvobitno bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali da je taj rok pomeren, s obzirom da ceo proces predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije. Takođe, uzeti su u obzir i specifični uslovi održvanja nastave usled pandemije korona virusa.

„Ministarstvo je projektu pristupilo veoma ozbiljno i transparentno i uključili smo sve relevantne aktere. Ovo dodatno vreme treba da iskoristimo na pravi način i napravimo korak napred u reformi obrazovnog sistema “, naglasio je ministar.

On je podsetio da državna matura, pored sertifikacionog karatera, kojim se  potvrđuje stečeni nivo znanja tokom srednjoškolskog obrazovanja, ima i kvalifikacioni karater, odnosno komponentu koja omogućava da učenici upišu željeni fakultet, što je i krajnja intencija projekta.

„Zbog toga je veoma važno da konsenzusom dođemo do zajedničkog imenitelja, odnosno krovnog rešenja koje bi se kasnije lako prilagodilo kriterijumima i specifičnostima određenih fakulteta. To je prevashodno u interesu 60 hiljada srednjoškolaca, koliko broji svaka generacija maturanata. Oni ne smeju da dođu u poziciju da tek u četvrtoj godini svog srednjoškolskog obrazovanja saznaju koja su to pravila po kojima će upisivati određene fakultete“, zaključio je ministar Ružić.

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar u MPNTR za visoko obrazovanje i nauku i predsednik Komisije koja prati aktivnosti na projektu istakla je  da država čini sve da se unapredi obrazovanje u Srbiji, na svim nivoima, a da je državna matura jedan od tih alata.

„Uvođenjem državne mature omogućićemo učenicima unapređeniji upis i veću dostupnost visokog obrazovanja. Zato je važno da iznedrimo rešenje koje će omogućiti najbolji put za prohodnost naših đaka iz srednjeg u visoko obrazovanje. Rešenje kojim će biti zadovoljni i učenici i njihovi roditelji, ali i univerziteti i fakulteti pojedinačno“, naglasila je prof. Dukić Mijatović.

Prema rečima prof. dr Radivoja Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu, matura jedan od najboljih instrumenata za vrednovanje postignuća učenika kroz srednjoškolsko obrazovanje. S druge strane, rezultati tog vrednovanja predstavljaju važne podatke za dalje unapređenje kvaliteta obrazovanja.

 

„U tom smislu, uvođenje državne mature predstavlja naš zajednički interes, jer  će omogućiti da jasno definišemo korektivne mere u nastavnom procesu da bismo kvalitet znanja iz predmeta ključnih za nastavak školovanja na fakultetima podigli na viši nivo.  Zato je važno da damo punu podršku timu koji radi na projektu državne mature i što pre dođemo do adekvatnog rešenja“, istakao je prof. Mitrović.

„Konus sa velikom pažnjom prati projekat uvođenja državne mature. Kvalitet obrazovanja je ključna stvar zbog koje to radimo, a zadatak Konusa je da obezbedi maksimalan kvalitet u uslovima u kojima funkcioniše“, rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivanka Popović. Ona se, zatim,  osvrnula i na pitanje finansiranja visokog obrazovanja, jer kako je navela, to predstavlja sistem spojenih sudova.

„Dokle god budemo finansirali studijske programe na osnovu realizovanih budžetskih mesta nećemo imati adekvatan kvalitet. Visokoškolske ustanove su u gotovo nemogućoj poziciji. Nijedan  fakultet ne želi da primi svršenog srednjoškolca koji ima slab uspeh, jer će ga godinama provlačiti kroz sistem bez rezultata, a to državu mnogo košta. S druge strane, ne sme da se dozvoli, da pojedini faklteti, naročito u oblasti prirodnih nauka, zbog slabog odziva, ostanu po strani. Zato treba da nastavimo s ovom pričom,  koja je u zajedničkom interesu i fakulteta i države, a to je da ostvarimo optimalan utrošak novca za maksimalan efekat kadrova koji će ostati u zemlji i doprineti njenom razvoju“, zaključila je rektorka Beogradskog univerziteta.

Sastanku na Mašinskom fakultetu prethodila je 4. sednica Komisije koja prati aktivnosti na projektu „ Državna matura“.

Projekat, čiji pun naziv glasi „Unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz uvođenje ispita na kraju srednjeg obrazovanja“ pokrenulo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje se uz finansijsku i tehničku podršku Evropske unije, koja je za to donirala 3,7 miliona evra. Opšti cilj projekta je da podrži izradu savremenog i efikasnog obrazovnog sistema u Republici Srbiji, koji će doprineti izgradnji društva zasnovanog na znanju.

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.