Панел дискусија: Индустрија 4.0 и њен значај за Србију, 20. април у 10 часова

Машински факултет Универзитета у Београду у сарадњи са ФЕФА факултетом Универзитета Метрополитан из Београда организују онлајн панел дискусију на тему „Индустрија 4.0 и њен значај за Србију“.

Овај, 30. по реду, панел биће одржан у уторак, 20. априла, са почетком у 10 часова, а сви заинтересовани моћи ће да прате скуп путем линка који ће добити после регистрације на: https://bit.ly/3moEZ1O.

фото: YouTube

Учеснике панела поздравиће проф. др Милан Недељковић, декан ФЕФА факулета и проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

Радни део скупа одвијаће се кроз четири тематске сесије на којима ће бити представљена позитивна искуства примене неких од елемената Индустрије 4.0 у привреди, пољопривреди, енергетици и здравству Републике Србије. Детаљан програм панела можете погледати ОВДЕ.

Индустрија 4.0 је данас постала глобални међународни пројекат. Све је почело 2011. године, када је на CEBIT-u у Хановеру, представљен програм научно-технлошког развоја немачке индустрије под називом Индустија 4.0. Данас, у априлу 2021. године, 37 индустријски најразвијених земаља у свету имају своје националне програме за Индустрију 4.0 (Европа – 18+3), Америка (5), Африка (1), Азија и Океанија (8+2).

Машински факултет у Београду је од 2016. године покренуо и до сада одржао пет Конференција International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing – AMP I4.0. Зборнике радова је издао Спрингер – а последњи из 2020. години можете погледати на линку: https://www.springer.com/gp/book/9783030462116.

Србија је свој национални Програм за Индустрију 4.0 је усвојила 6. јуна 2019. година, na 4th International Conference on the Industry 4.0 model for Advanced Manufacturing – AMP I4.0 2019, под називом: Дигитална Платформа за Индустрију 4.0 у Србији.

До сада је Машински факултет у Београду са својим партнерима (Министартво за просвету, науку и технолошки развој, Министартво привреде, Министартво одбране, ПКС, ПКС-ПКБ, Факултет техничких наука у Новом Саду, Машински факултет у Нишу, Научно-технлошки парк из Београда, Факултет за машинство и грађевинарство из Краљева, Факултет инжењерских наука, Крагујевац, Економски факултет из Београда, Институт ’’Михајло Пупин’’, Институт ’’Винча’’, и други) одржао 29 Панела о Индустрији 4.0.

На досадашњим панелима разматране су бројне теме: Индустрија 4.0 – основе и модели; Индустрија 4.0 и нове индустријске политике у свету – преглед; Нова Индустријска политика Србије; Индустрија 4.0 и интелигентни производи; Индустрија 4.0 и интернет ствари; Индустрија 4.0 и анализа великих скупова података; Индустрија 4.0 за мале и средње организације; Индустрија 4.0 образовање инжењера; Индустрија 4.0 и скоковити раст индустрије; Национални програми за Индустрију 4.0; Дигитална платформа за Индустрију 4.0 у Србији; Дигитализација у индустрији Србије – примери; Пут од идеје до готових производа кроз процес дигитализације; Индустрија 4.0 у процесној индустрији; Образовање за индустрију 4.0; Индустрија 4.0 и убрзани привредни развој Србије; Индустрија 4.0 и космичка истраживања; Индустрија 4.0 – пример најбоље праксе Инмолд, Пожега; Индустрија 4.0 – примери најбоље праксе из привреде Чачка и Индустрија 4.0-примери истраживања на ТФ Бор, примена у рударству, медицини и стоматологији…

Наредни, 31. панел о Индустрији 4.0, биће одржан 25. маја у оквиру Копаник бизнис форума (https://www.kopaonikbusinessforum.rs/speakers), а затим следи серија билатералних панела са партнерима из Словачке, Немачке и Словеније, као и скупови које ће бити организовани у сарадњи са Универзитетом у Новом Пазару, Стоматолошким факултетом у Београду и др.

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.