Studentski tim Beoavia: Stigli pehar i priznanja iz Hamburga

U oktobru prošle godine, zablistali su na prestižnom međunarodnom takmičenju studenata vazduhoplovstva „New Flying Competition 2020“  i učinili ponosnim, ne samo Mašinski fakultet i Univerzitet u Beogradu, nego i celu Srbiju.

Studentski tim Beoavia je na ovom takmičenju osvojio visoko treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i daleke Kine koji su se kvalifikovali u finale, od ukupno 50 prijavljenih timova iz celog sveta. Njihova bespilotna VTOL letelica pod nazivom „OSA“ (WASP) uspešno je izvela niz zahtevnih manevara i privukla pažnju stručnog žirija koji je projekat naših studenata nagradio visokim ocenama.

Sada mogu da se pohvale i zasluženim peharom i medaljama kojima je potvrđen njihov uspeh na „New Flying Competition 2020“. Priznanja su u sredu stigla u Beograd iz Hamburga, gde je takmičenje i trebalo da se održi, ali je zbog pandemije Kovid-19, po prvi put, održano u onlajn okruženju. Iz istog razloga i nagrade su dodeljene naknadno.

Letelica „OSA“ je projektovana da  koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u  horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj aviondustriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom. Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Lazar Paunović, koordinator projekta VTOL „OSA“ sa peharom

„Pupin K12“ je jedan od tri nova projekta na kojima trenutno rade članovi Beoavie. Reč je o raketi s pogonom na čvrsto rakteno gorivo koja simulira svemirske rakete koje nose satelit. S ovim projektom, naši studenti će debitovati na predstojećem Teknofestu u Turskoj. Osim na ovom projektu, ovi mladi entuzijasti rade i na bespilotnoj teretnoj letelici simboličnog naziva „Feniks za takmičenje „Air Cargo Challenge“ koje će se u julu ove godine održati u Minhenu. Treći projekat je raketa „Aurora 2″ sa kojom će u julu  učestvovati na „Airbus Sloshing Rocket Workshop” u Španiji.

Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva. Na projektima,  pored „mašinaca“, rade i njihove kolege sa Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog, Fizičkog, Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.