Чачанској „Слободи“ потребни машински инжењери

Компанија „Слобода“ АД из Чачка заинтересована је да развија и унапређује сарадњу са Машинским факултетом у Београду у области образовања, али и на реализацији развојних пројеката, истакао је технички директор, господин Милован Луковић, на презентацији ове компаније, која је један од најзначајнијих представника војне индустрије у Србији.

„Слобода“ је међу пет фабрика у свету које се баве производњом муниције средњег и великог калибра. У протекле две деценије стручњаци ове компаније развили су производњу више од 200 нових артикала, углавном у калибрима од 20 до 155 милиметара. Компанија запошљава више од 2.300 радника и континуирано ради на дигитализацији и увођењу нових технологија у производњу што у великој мери доприноси безбедности радног окружења.

„Развојни планови везани су првенствено за потребе Министарства одбране Републике Србије, домаћег и светског тржита. Планом инвестиција до 2024. године предвиђено је улагање од укупно 36,6 милиона евра у развој капацитета за производњу средњих и великих калибара. Зато су нам потребни стручни и високообразовани кадрови,“ нагласио је Луковић.

Осврнувши се на будућу сарадњу с Машинским факултетом, он је рекао да је акценат, првенствено, на школовању инжењера машинства различитих специјалности у области производног и војног машинства. Сарадња у образовању предвиђа и ангажовање студената основних и мастер студија кроз практичну наставу у компанији и израду завршних и мастер радова. Сарадња на развојним пројектима подразумева активно учешће професора и студената Машинског факултета у свим фазама развоја и производње средстава НВО.

Презентацији компаније „Слобода“, поред чланова Деканског колегијума Машинског факултета, присуствовали су и проректор Београдског универзитета за међународну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, који је и кородинатор ДуалЕду Еразумс + пројекта, као и проф. др Милорад Милованчевић, члан Управног одбора Националног акаредитационог тела.

У отвореном и срдачном разговору, учесници су се сагласили да постоји простор за развој сарадњу и у области образовања и у домену развоја и примене нових технологија у производњи. Истакнуто је да концепт студијског програма мастер академских студија, који садржи и групу изборних предмета, дозвољава да се у курикулум додају и теме које су реална привредна потреба компаније „Слобода“. Као једна од опција предложен је и модел дуалног образовања који би, према најавама из ресорног министарства, од октобра требало да заживи и на факултетима.

Учесници су потврдили обострани интерес за унапређење сарадње и најавили наставак разговора у које ће бити укључени и представници катедара Машинског факултета како би се што пре дефинисали сви детаљи будуће пословно-техничке сарадње.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.