Панел 28: Индустрија 4.0 у Србији – Примери најбоље праксе из привреде Чачка

По други пут, због пандемије Ковид 19, овај Панел је реализован као „лајвстрим“ догађај на youtube.

Домаћини Панела су били: Факултет техничких наука из Чачка (ФТН) (http://www.ftn.kg.ac.rs/), који ове године слави 60. година струковних студија за инжењере и 45. година постојања Факултета (академске студије), и Научно технолошки парк (НТП) (https://ntpcacak.rs/), који пружа инфраструктурну, управљачку и техничку подршку иновативним, као и новооснованим предузећима(стартап), омогућавајући им даљи раст и развој путем стручне подршке и трансфера технологија из академских и истраживачких сектора у привреду.

Основна тема Панела је била Индустрија 4.0 у Србији – Примери најбоље праксе из привреде Чачка.

Панел је у име домаћина – слављеника отворила и све учеснике поздравила проф. др Данијела Милошевић, декан ФТН Чачак. Она је између осталог рекла да је факултет препознао значај Индустрије 4.0 тако што је у своје образовне и истраживачке програме већ уврстио овај концепт.

Мирко Пешић, директор НТП је рекао да НТП изузетно подржава трансфер нових модела у индустрију, што представља и Индустрија 4.0, а посебно њена примена.

У име града Чачка, скуп је поздравио Владан Милић, заменик градоначелника, који је рекао да ће локална власт увек подржавати привреду у примени нових технологија, као што је Индустрија 4.0.

У име РПК Краљево, оделење у Чачку, учеснике је поздравила Гордана Танасковић, а у име градског већа, учесницима се обратио Радован Јовановић, задужен за привреду, запошљавање и информационо друштво.

Домаћини и организатори 28. Панела Индустрија 4.0

После отварања, у првом блоку су кроз пет излагања приказани образовање и истраживања на ФТН/НТП Чачак. Проф. др Небојша Митровић, продекан за науку је говорио о Образовању и истраживањама на ФТН, Чачак у контексту И4.0. Факултет је увео неколико нових диспциплина из ове области а смер за Мехатронику је иновирао садржајима који се односе на Индустрију 4.0. Истоверемено Факултет има неколико домаћин и међународних Пројеката који имају истраживачке теме из ове области.

НТП Чачак у функцији сарадње науке и привреде је тема коју је изложио Мирко Пешић, директора НТП. Он је рекао да је у оквиру Парка већ успостављено неколико стартап фирми а једна од најзначајнијих је она која ради на развоју 3Д штампача за стамбене објекте – куће.

Проф. др Иван Милићевић је говорио о Унапређењу студијских програма основних и мастер студија Мехатроника као одговор на захтеве Индустрије 4.0. Навео је неколико примера, као што су извођење лабораторијских експеримената на даљину, итд.

Катарина Митровић, асистент и докторанд ФТН је изложила тему ИоТ систем за процену хемодијализе заснован на вештачкој интелигенцији, што представља нову генерацију интегрисаног решења за персонализовану терапију болесника са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, посебно код деце.

Проф. др Недељко Дучић је говорио на тему Ливнице 4.0. Он је приказао резултате НИ пројекта који се односи на интелигентни софт сензор за онлајн праћење хемиског састава истопљеног метала у процесу производње.

Други блок се односио на примере примене Индустрије 4.0 у привреди Чачка.

Прво је Предраг Драмићанин, дипл. маш. инж., власник СПП-а из Чачка приказао достигнути ниво дигитализације у својој фабрици, која производи машинске делове, подсклопове и склопове и целокупну производњу извози на западно тржиште. Они су развили свој модел МЕС-а, у чијем центру је CAD моделирање, помоћу кога се планира и управља свим пословним процесима онлaјн.

О Индустрији 4.0 у пракси организације Stax/9. септембар, је говорио Срђан Живков, дипл. маш. инж. Он је приказао, као део концепта Инустрија 4.0, интероперабилни модел CAD/CAM – MES – ERP. Основна карактеристика овог приступа је да се ЕРП аутоматски мења при сваким изменама у претходним фаза инжењерског пројектовања, чиме онлине функционише МЕС систем.

Дигитализација у пракси Vorwerk- a Чачак је тема коју је изложио Милош Божић, дипл. инг. ел. Он је приказао оргинални МЕС модел Vorwerk-a, код кога је центар управљања радним налогом производно радно место, на коме се онлине прате сви производно-технолошки параметри. Овакав приступ им омогућује производњу без шкарта, с обзиром да се ради о најважнијим деловима са аспекта безбедности који се уграђују у један аутомобил.

Смарт енергетика, Електроват Чачак је тема коју је изложио Дејан Јовашевић, дипл. инг. ел. Он је приказао модел ове фирме о И4.0 који они примењују у својој пракси – 4П (дигитализација, декарбонизација, децентрализација и демократизација).

Најзад у последњем блоку смо имали три излагања. Прво је Војин Вукадиновић, директор Р&Д и ИТ Металац групе, изложио тему: Управљање радним налогом помоћу ИоТ. Ради се о оргиналном приступу на чијој примени се ради у Металцу.

Проф. др Видосав Мајсторовић је говорио на две теме: Образовање инжењера за Индустрију 4.0 и  Оцена нивоа спремности индустрије у Србији за примену модела Индустрије 4.0. У првом изагању су приказани садржај и структура нових радних места у И4.0, а у другом оргинални модел за оцену спремности организације за примену Пројекта И4.0 у својој средини.

Цео видео Панела можете наћи на линку: https://www.youtube.com/watch?v=3MW2bF4xA_E&feature=youtu.be&ab_channel=NTP%C4%8Ca%C4%8DakStartapcentar.

Основни закључци овог Панела су: (а) ФТН и НТП представљају кључне институције за ширење образовања и истраживања о И4.0 у моравичком округу, (б) у привреди Чачка већ данас постоје производне фирме које имају добру праксу примене И4.0, и чине језгро Индустрије 4.0 у Чачку, и (ц) са новим темама Индустрије 4.0, посебно о индустријској примени, ове организације (ФТН, НТП, МФ-Бгд)  ће наставити са одржавањем наредних Панела.

Следећи онлине Панел о И4.0 биће одржан 23. децембра о.г. у Привредној комори Новог Сада (https://novi-sad.pks.rs/).

Извештај припремили: проф. др В. Мајсторовић, Гордана Стијачић, новинар РТС

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.