Mašinski fakultet dobio vrednu donaciju američke fondacije Gene Haas

Mašinski fakultet u Beogradu dobio je 10 hiljada dolara vrednu donaciju američke fondacije Gene Haas Education. Sredstva su namenjena unpaređenju obrazovanja budućih stručnjaka za CNC mašine alatke i druge napredne tehnologije u oblasti proizvodnog mašinstva.

 

Fondacija Gene Haas Education deluje u okviru američke kompanije Haas Automation, vodećeg svetskog proizvođača CNC mašina alatki. Svake godine Gene Haas, osnivač  Haas Automationa, odvaja deo dobiti za promociju tehničkog obrazovanja i  privlačenje mladih za dalji razvoj i  usavršavanje u oblasti novih CNC tehnologija i  konkurentnost prilikom zapošljavanja.

Ove godine donacije su po prvi put dodeljene u Srbiji, a Mašinski fakultet u Beogradu je jedna od ukupno tri obrazovne institucije koje su dobile finansijsku podršku Gene Haas fondacije. Tim povodom, na fakultetu je  upriličeno i zvanično uručenje donacije.

Simboličan ček u iznosu 10 hiljada dolara, dekanu Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoju Mitroviću i šefu Katedre za proizvodno mašinstvo, prof. dr Bojanu Babiću, uručio je gospodin Milan Miščević, predstavnik kompanije Teximp koja u Srbiji posluje od 2001. godine.  Ova kompanija, sa sedištem u Cirihu, glavni je distributer Haas Automation za evropsko tržište i dugi niz godina uspešno sarađuje sa stručnjacima Katedre za proizvodno mašinstvo.

„Donaciju smo dobili upravo zahvaljujući kolegama iz Teximpa koji su nam i predložili da se prijavimo na konkurs  Gene Haas fondacije. Sredstva su namenjena prvenstveno za unapređenje nastave i stručno usavršavanje studenata u oblasti proizvodnih tehnologija, konkretno za primenu CNC tehnologija. Zahvaljujući tome obezbedili smo neophodne  alate i pribore za mašine alatke koje već imamo u Zavodu za proizvodno mašinstvo i Laboratoriji za obradne sisteme“, istakao je prof. dr Bojan Babić.

Na tržištu je veliki nedostatak kadrova s odgovarajućim znanjima iz oblasti tehničkih nauka, a ulaganje u obarzovanje je jedan od načina da se taj problem reši. To je, između ostalog, i glavni motiv Gene Haas fondacije.

„Krajnji cilj fondacije je  formiranje modernih  CNC trening centara, gde će mladi ljudi imati priliku da se upoznaju s novim tehnologijama i pripeme se za proizvodnju budućnosti“, rekao je gospodin Milan Miščević. Osvrnuvši se na dugogodišnju uspešnu sa Mašinskim fakultetom, on je rekao da Teximp blisko sarađuje sa stručnjacima MF, ali da se ta saradnja odvija i  kroz stručne posete i prakse studenata, kao i izradu završnih  master radova. „Takođe,  veliki broj studenata posle diplomiranja profesionalnu karijeru inženjera nastavi upavo u našoj kompaniji  i uveren sam da ćemo u narednom periodu unaprediti dosadašnju saradnju“, istakao je naš sagovornik.

Teximp je međunarodna trgovinska kompanija specijalizovana za prodaju i servisiranje CNC mašina alatki, strugova i obradnih sistema koja je aktivno prisutna u Jugoistočnoj Evropi još od 1982. godine. Poseduje najmodernije tehnološke i servisne centre (poznate još kao Teximp tehnološki centri (TTC), a u izložbenom prostoru nalaze se proizvodi najpoznatijih svetskih proizvođača, kao što su Haas Automation, NakamuraTome, Matsuura, Tornos i Shimada.

(Izvor: Mašinski fakultet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.