Prvi dan u klupama – Utisci brucoša

Početak studija otvara novo poglavlje u životima mladih ljudi koji su se odlučili za akademski životni put pun izazova. Iz „zaštićene“ sredine srednje škole, poznatih profesora i drugova iz razreda odjednom se nalaze među nepoznatim kolegama, profesorima, suočeni s novim obavezama, načinom rada, života. Utisci  koje ponesu prvog dana na fakultetu prate ih do kraja školovanja…

Svečani prijem brucoša i dodela indeksa na Mašinskom fakultetu  održani su u ponedeljak, kada je za novu generaciju studenata  i zvanično počela školska godina. Studenti, bar oni sa kojima smo razgovarali, prijatno su iznenađeni dobrodošlicom koja im je priređena, kao i brojnim sadržajima kojima se nadograđuje znanje stečeno tokom studija i razvijaju lične i druge profesionalne veštine.

Jana Golubović je brucoš na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo. Završila je 14. Beogradsku gimnaziju, a Mašinski fakulet je upisala, jer je interesuju prirodne nauke i zbog  velikog broja usmerenja na master akademskim studijama. “Interesuju me informacione tehnologije, biomedicinski inženjering, sistemi naoružanja, ali imam dovoljno vremena da razmislim u kojem pravcu ću dalje da se usmeravan posle osnovnih studija”, kaže Jana.

Miloš Dimitrijević dolazi iz Lazarevačke gimnazije. Od malena ga interesuje na koji način mašine funkcionišu. Posebno ga zanimaju industrijske mašine za sečenje, zbog čega će studije nastaviti na smeru za proizvodno mašinstvo.

Studijski program Mašinsko inženjerstvo bio je izbor i za Zlatka Dakića iz 13. Beogradske gimnazije   “Volim mašinstvo. Posebno me prvilači biomedicinsko inženejrstvo.  Mašinski fakultet je jedan od najpoznatijih fakulteta u oblasti mašinske nauke i zato nisam imao dilemu oko toga gde ću  nastaviti školovanje”, ističe Zlatko.

Mateja Gordić iz  Gimnazije “ Ruđer Bošković”  u Beogradu, kaže da je za njega mašinstvo logičan izbor, s obzirom da su ga veoma interesuju matematika i fizika.  Razmišlja da studije nastavi na smeru za aeroinženjering, ali ostavlja prostor i za druge opcije.

Ove godine Mašinski fakultet je upisao drugu generaciju brucoša na studijskom programu osnovnih akademskih studija – Informacione tehnologije u mašinstvu.

Među brucošima je i Jelena Marković, koja je pohađala Gimnaziju “Branisav Petronijević” u Ubu. Iako je Jelenina prva želja  bila FON, posle preporuka starjih kolega koji već pohađaju Mašinski fakulet, odlučila je da upiše studijski program  IT u mašinstvu. „Mašinski fakultet je u mnogu čemu perspektivniji, jer veliki broj usmerenja na master studijama nudi bezbroj mogućnosti na profesionalnom planu. Još uvek se nisam opredelila za smer na kojem bih nastavila školovanje, ali  sam uverena da će Mašinski fakultet ispuniti moja očekivanja i da će mi osnovne studije u velikoj meri pomoći pri izboru”, zaključila je Jelena.

“Budućnost je u informacionim tehnolgijama i zato sam se odlučio da upišem taj smer na Mašinskom fakultetu, kaže Mihajlo Savić, koji je završio Kruševačku gimnaziju. U nastavku školovanja i dalje će se razvijati u tom pravcu, a sebe vidi na jednom od master studijskih programa gde se primarno izučavaju i razvijaju informacione tehnologije.

Da bi studentima olakšali pohađanje nastave na Mašinskom fakultetu su i ove godine organizovali uvodna predavanja iz matematike i fizike, a za studente je pripremljen i Vodič za brucoše sa najvažnim informacija o načinu studiranja, ispitima i ocenjivanju, studentskim javnim ispravama, pravima I obavezama studenata… Takođe, u Vodiću se nalaze i objašenja gde i na koji način se konkuriše za studentski kredit I stipendiju, kako se koriste studentski mejl i studentske kartice.

 

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.