Studentski tim Beoavia: Osa spremna za prvi let

Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Trenutno rade na projektu „OSA“ (WASP). Reč je o bespilotnoj letelici s kojom će debitovati na prestižnom svetskom takmičenju „New Flying Competition 2020“ u oktobru ove godine u Hamburgu. Članovi tima Beoavia vredno rade na izradi ove letelice i uskoro bi trebalo da je predstave javnosti.

Za dve i po godine, koliko tim postoji, uspešno su završili dva projekta – raketu „Aurora 1“ sa pogonom na vodu i dve teretne bespilotne letelice „Raven“. Iza sebe imaju i dva uspešna takmičenja. „Airbus Sloshing Rocket“, gde su u prvoj fazi takmičenja za idejno rešenje „Aurore1“osvojili prvo mesto u konkrenciji 50 timova iz celog sveta, dok su u drugoj fazi takmičenja zauzeli visoko 4. mesto. Na takmičenju „ Air Cargo Challenge“ i Štutgartu u Nemačkoj, gde su debitovali sa letelicom „Raven 19“ zauzeli su 19. poziciju od ukupno 30 timova.

Na „New Flying Competition 2020“ u Hamburgu, Beoavia će predstavljati našu zemlju i Beogradski univerzitet u konkurenciji sedam univerzitetskih timova.  Među njima su tri ekipe iz Nemačke i po jedan tim iz Finske, Meksika i daleke Kine. I pored jake konkurencije, članovi našeg tima sigurni su u svoj projekat i nadaju se još jednom velikom uspehu.

Letelica „OSA“ je projektovana da  koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u  horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama je trend u svetskoj aviondustriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom. Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Na samom takmičenju letelicu očekuje niz zahtevnih manevara. Najre da treba da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, , a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta avion mora da uradi i luping pri kojem tripi velika opterećenja. Na kraju zadatka, letelica vertikalno sleće na mesto odakle poletela.

Osim na projektu „OSA“ tim vredno radi i na projektu „Aurora 2″, a pripremaju se i za novo takmičenje u konstruisanju teretnih bespilotnih letelica “ Air Cargo Challenge“ koje će se 2021. godine održati u Minhenu. Tehnički zahtevi i zadaci koje letelica mora da ispuni su slični kao i na prethodnom takmičenju, ali je sadržaj tereta nešto drugačiji, jer je reč o simulaciji prevoza kesica s krvlju. Naš tim već ima ideju da isprojektuje letelicu  koja će moći da ponese deset litara krvi i tako nadmaši svoje kolege iz celog sveta.

Beoavia trenutno broji 36 članova, a pored „mašinaca“ na projektima rade i njihove kolege sa  sa Tehnološko-Metalurškog, Elektrotehničkog, Ekonomskog i Fakulteta organizacionih nauka. Radi bolje organizacije i podele posla, tim je podeljen na šest podtimova za aerodinamiku, strukturu, proizvodnju, marketing, proizvodnju, pogon i elektroniku i programiranje.

Svake godine u oktobru organizuje se konkurs za prijem novih članova na koji se mogu da se prijave svi studenti sa Univerziteta u Beogradu i Vojne Akademije. Osnovna ideja i misija tima je da što veći broj studenata stekne iskustvo u timskom radu i da znanje stečeno tokom studija, na najbolji način primene u praksi. S druge strane, iskustvo koje stiču rešavajući različite inženjerske probleme i izazove, otvara im put do brzog zaposlenja i inženjerskih pozicija u vodećim svetskim kompanijama u oblasti avioindustrije.

(Izvor: Mašinski fakulet)

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.