Уводна предавања и добродошлица за нову генерацију студената

Свечаном доделом индекса,  за око 700 бруцоша Машинског факултета у Београду, школска година почиње у понедељак, 21. септембра.

Сваки почетак доноси нове изазове. За садашњу генерацију студената ова школска година неће бити само прилагођавање на нови, академски начин образовања и студентски живот. У условима „новог нормалног“ очекују их изазови онлајн наставе, али и прилика да покажу одговорност и активно учествују у наставном процесу.

фото: Илустрација

На Машинском факултету, потрудили су се да новој генерацији академаца олакшају прве бруцошке дане. Да би будући машински инжењери спремно закорачили у свет техничко-технолошких изазова и ове године су организована уводна предавања из математике и физике – наставних дисциплина кључних за студије машинства. За разлику од претходних година, уводна предавања ће се, по први пут, одвијати електронским путем.

Овај вид наставе на Машинском факултету  је уведен пре четири  године. Основна идеја је да се студентима прве године олакша праћење наставног процеса, а самим тим побољшају и њихови резултати. Бруцоши се пре почетка редовне наставе упознају са градивом неопходним за несметано праћење свих наставних дисциплина које су базиране првенствено на математици и физици. Да је реч о правом потезу показују резултати претходних генерација бруцоша. Не само да је пролазност на испитима из математике и физике била већа, него је и просечна оцена из ова два предмета била знатно виша него код претходних генерација.

С обрзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у земљи, Машински факултет је предузео све неопходне мере заштите да нову генерацију бруцоша дочека у свечаној атмосфери и пожели им добродошлицу. Да би се испоштовала прописана физичка дистанца, студенти ће на факултет долазити селективно, у групама, у тачно предвиђеном термину. Маске су обавезне, а на самом улазу у зграду мораће да прођу дезобаријеру, а затим и термовизијску камеру за мерење телесне температуре.

фото: Илустрација

Међу младима и ове године је владало велико интересовање за студије машинства. О томе најбоље говори податак да се за полагање пријемног испита за два студијска програма на основним академским студијама – Информационе технологије у машинству и Машинско инжењерство –  пријавило више од 1100 кандидата. Популарни „Машинац“ је, такође, и један од малобројних факултета Универзитета у Београду, који је већ у првом уписном року попунио предвиђену квоту од 540 буџетских места.

Прва година студија је кључна у наставном процесу. То је нагли, често веома стресан  прелаз са средњошколског нивоа образовања, на академски, виши ниво. Мото факултета „Студент у центру учења“, потврђен је и пројектом „Студент ментор“, које је осмишљен је као подршка студентима да се што боље снађу на почетку студија.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.