Почела трка за индекс Машинског факултета: За 20 буџетских места на ИТ у машинству више од 150 кандидата

На Машинском факултету у Београду данас је почео пријемни испит за упис у прву годину основних академских студија. Лед су пробили кандидати који су се определили за нови студијски програм Информационе технологије у машинству. За 20 буџетских места на овом смеру надмеће се више од 150 средњошколаца. Скоро осам кандидата на једном месту.

У четвртак, 2. јула пријемни из математике полажу и матуранти  који су изразили жељу да студирају класично машинско инжењерство. За 520 буџетских места на овом студијском програму конкурисало је више од 950 средњошколаца, односно 1. 8 кандидата на једном месту.

Пријемни испит је одржан уз поштовање свих препорука Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.  На улазу у зграду факултета постављена је дезобаријера, а пре уласка сваком кандидату је мерена температура термовизијском камером. У амфитетрима где се полагао пријемни испит строго је поштована физичка дистанца од два метра између кандидата. Заштитне маске биле су обавезне и за ђаке и за дежурне сараднике Машинског факултета. За здравље и безбедност средњошколаца и ове године је био задужен медицински тим Дома здравља Палилула.

Машински факултет је и ове године један од најтраженијих факултета међу младима. На то је утицало више фактора. Од прошле године, на основним академским студијама, које су биле јединствене, акредитован је нов студијски програм Информационе технологије у машинству. Наставни програми су иновирани у складу са светским трендовима у образовању, а на мастер студијама у понуди је широка лепеза усмерења и перспективних занимања у области машинства.

Међу кандидатима, позитивна трема.  Страхиња Јеринић, матурант Пете београдске гимназије, каже да је добро припремио пријемни и да се нада најбољем. За Машински факултет се определио првенствено због новог пстудијског програма Информационе технологије у машинству. Исти разлог навела је и Вања Радуловић, ученица ЕТШ „Никола Тесла“ која је конкурисала и за студијски програм Машинско инжењерство.

„ИТ стручњаци су веома тражени данас и то је био основни мотив да упишем Машински факултет, каже Брашанац Обрад, матурант Ваздухопловне академије из Београда. Такође, додао је, Машински факулет нуди и низ могућности за равој професионалне каријерере.  Сличног мишљења је и његов школски друг Невен Тодоровић, који је изразио наду да пријемни неће бити много тежак и да ће уписати жељени смер.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.