РТС: Да ли клима-уређај шири коронавирус, или га уклања

Проф. др Маја Тодоровић са Машинског факултета је објаснила за РТС како би клима-уређаји могли да врате вирус који је пао на подлогу у ваздух. Ипак, клима-уређаји би могли да имају и позитиван ефекат, истиче професорка. (Гостовање проф. Тодоровић у Београдској хроници РТС)

фото: Print screen

Проф. др Маја Тодоровић каже да пандемија коронавируса не мења ништа када је реч о чишћењу клима-уређаја код куће.

„Ништа се не мења када су кућни климатизери у питању – уређаји који раде са собним ваздухом. Нема начина да се нечистоће споља унесу преко климе већ само из самог простора. Ако се било које нечисоиће, честичног или биолошког типа унесу у простор, циркулисаће и кроз уређај“, наводи др Тодоровић.

Указује на то да коронавирус има велику специфичну тежину, и да би можда чак могао да остане на фином филтеру, ако би га струјање ваздуха подигло са подлоге.

Објашњава да сами можемо да оперемо филтере топлом водом и средством за прање судова, али да је најмање једном годишње потребно позвати сервисера да очисти размењивач топлоте који је у јединици.

Када је реч о клима-уређајима у аутомобилима, њихови филтери се мењају најмање једном годишње, на техничком прегледу. Ти уређаји функционишу другачије, јер спољни ваздух улази у возило.

„Питање је да ли је контаминиран спољни ваздух. Овај вирус се због тежине јако кратко одржава у ваздуху“, напомиње Тодоровићева.

У великим просторима попут тржних центара постоје централизоване климе, које је потребно да буду дезинфиковане пре враћања запослених.

„Незгодно је то што имате повећану брзину струјања ваздуха, па то подизање прашине и враћање вируса који је пао на подлогу може да буде проблем“, упозорава проф. др Маја Тодоровић.

(Извор: РТС)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.