Meдији о новом типу респиратора који развијају стручњаци МФ

„Наши инжењери и лекари направили респиратор“, „Алтернативни респиратор стиже и из Београда“, „Ускоро домаћи алтернативни респиратор“, само су неки од наслова под којим су домаћи медији објавили информацију о новом типу респиратора на чијем развоју раде стручњаци Машинског факултета у Београду и лекари београдског Медицинског факултета.

„Тим инжењера лекара са Машинског Медицинског факултета Универзитета Београду заједнички ствара тренутно можда најтраженији производ на свету нови тип респиратора, преко потребан лечењу оболелих од вируса корона. Специфичан је по томе што се може користити када нестане струје, од које рад већине респиратора зависи“, наводи београдска ПОЛИТИКА

„Реч је алтернативном респиратору који функционише на принципу аутоматизованог амбулантног балона, што је истовремено једна од његових предности односу на постојећа решења базирана на турбинским компресорима“, наглашава се у тексту који објављује ДАНАС.

„Један од кључних разлога зашто је управо амбулантни балон узет као основа за развој новог уређаја је тај, што је таква опрема одавно стандардизована и већ деценијама саставни део медицинских комплета за прву помоћ. Амбулантни балони редовно се користе у хитној помоци, болницама, домовима здравља, клиничким центрима и осталим медицинским установама“, пише портал ЕКАПИЈА.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.