IN MEMORIAM: Aкадемик професор доктор Драгутин Зеленовић

Академик, професор и некадашњи премијер Србије, др Драгутин Зеленовић преминио је у понедељак, 27. априла,  у 92. години. Професор Зеленовић је био човек отвореног ума, у сталном трагању за знањем, његовом продубљивању и проверавању.

Рођен 1928. године у Сиригу. Његово редовно школовање је прекинуо Други светски рат, а  ратне године је провео у избеглиштву где је кроз тежак рад, поставио основе своје животне филозофије.

Средњу Техничку школу завршио је у Новом Саду, дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а докторирао на Машинском факултету у Новом Саду.

Као млад стручњак провео је десет година у новосадској компанији  Југоалат где је увео систем групне технологије и учествовао у стварању новосадског привредног бума и продрора на светско тржиште. Систем групне технологије касније је прихваћен и у Енглеској, Индији и многим другим земљама.

На Факултет Техничких наука Универзитета у Новом Саду је прешао 1966. године.  Развио је и држао наставу из предмета Пројектовање производних система, Управљање производним системима, Технологија организације индустријских система, Ефективност/поузданост система у машинству и Интелигентно привређивање. Имао је мултидисциплинарни приступ науци и смисао за ефективан менаџмент, практичност и патриотизам.

Надахнуо је генерације студената  преносећи им знање и своје животом стечено искуство. Сем наставног  програма, студентима  је давао и оно што је као човек имао-непресушну вољу и енергију.  Студентима је саветовао да „слушају очима, гледају ушима и осећају недодиривим додиром“.

Др Драгутин Зеленовић  је био први премијер након првих вишестраначких избора у Србији, али је готово цео свој живот посветио науци при чему је објавио више од 250 научно-истраживачких радова у домаћим и водећим иностраним научним и стручним часописима.

У једном мандату je oбављао функцију ректора Новосадског универзитета, а био је и декан Факултета техничких наука. Био је дописни члан Српске академије наука и уметности, као и редовни професор Европског центра за мир и развој, Универзитета за мир Уједињених нација, где је изабран у звање професора емеритуса 2006.

Носилац  је ордена рада са сребрним венцем, ордена заслуга за народ са сребрним зрацима,  ордена рада са црвеном заставом, добитник је Октобарске награде града Новог Сада, награде ослобођења Војводине и многих других признања.

Његов живот је огромна инспирација. Професор Драгутин Зеленовић је био  сведок  историје и човек који је ту историју стварао. Његов поздрав је „Бори се!“

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.