Настава на даљину није новина на Машинском факултету 

У условима ванредног стања и борбе против ширења COVID-19, Машински факултет у  Београду је спремно одоговорио на новонастале околности и наставу из учионица преселио на онлајн платформе. У складу са одлукама Владе РС и смерницама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и  Универзитета у Београду, предузете су све мере да се Е-настава одвија несметано и тако осигура заштита здравља студената, наставника и свих запослених.

Факултет је у потпуности покрио наставни процес. Наставни материјали доступни су на факултетском сајту, а настава се одвија путем платформи: moodle, zoom,и skype… Управа Факултета је у сталном контакту са Студентским парламентом и катедрама, тако да се свакодневно прати одвијање наставе.

Настава на даљину није новина на Машинском факултету. Наставници су и пре ситуације изазване пандемијом корона вируса користили могућности онлајн наставе. Развијена ИТ инфраструктура омогућила је факултету да свој образовни рад веома лако прилагоди новонасталим околоностима.  У зависности од природе предмета и броја студената катедре користе разне ИТ алате за учење на даљину. Неке катедре организују интерактивна предавања уз активно учешће студената. За предмете које прати већи број студената настава је организована је путем наставног материјала који је доступан на сајту катедре и факултета. Наставници су на располагању студентима и за консултације електронским путем.

Велики број факултета Београдског универзитета у својим програмима имају и практичну наставу и лабораторијске вежбе, али у условима ванредног стања немају могућности да их реализују.  Практичне и лабораторијске вежбе су услов за успешно решавање колоквијума, а самим тим и завршног испита.  Управо то највише и забрињава студенте.

И Машински факултет је суочен са одређеним проблемима у том делу наставног процеса.  Катедре су информисане о предлогу Студентског парламента Машинског факултета који се односи на тај део наставе, кванитификовање предиспитних обавеза и начине провере знања. Већина катедри на Машинском факулету предлаже одлагање лабораторијских вежби до окончања ванредне ситуације, али се оставља и простор за сагледавање неког могућег решења.  Сви капацитети су усмерени да се настава одвија на најбољи могући начин и у складу са садржајем предмета.

На Машинском факутету се неометано одвија и припремна настава из математике за ученике средње школе који намеравју да упишу студије машинства. Сваке суботе у термину предвиђеном за часове математике на сајт Машинског факултета се поставља наставни материјал који садржи задатке и објашњења са решењима. За сва додатна питања, будућим студентима доступан је и контакт наставника који је тог дана задужен да држи наставу.

Због пандемије, а у складу са упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Универзитета у Београду, одложене су или отказане бројне активности у домену међународне сарадње: размене/мобилности студената и наставника, гостујућа предавања, као и посете представника страних компанија. Машински факултет је успоставио контакт са интернационалним студентима који студирају на енглеском језику и који су се у највећем броју вратили у своје матичне земље. За њих је такође организована настава на даљину, као и за стране студенте који у оквиру програма мобилности на Машинском факултету похађају текући семестар.

(Извор: Машински факултет)

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.