Иницијатива Маска за све: Машинци у борби против корона вируса

У жељи да помогну нашим лекарима и медицинском особљу широм Србије, који у овом тренутку воде рововску борбу са корона вирусом, доскорашњи студенти Машинског факултета у Београду, мастер инжењери машинства  Михаило Петровић, Урош Летуница, Никола Раичевић, Никола и Милош Петрашиновић, оформили су иницијативу за израду заштитних маски за лице под називом “Макса за све”.

Инспирисани идејама својих колега широм Европе, ови млади талентовани људи су у року од 48 сати направили сву потребну техничку документацију и упутства за једноставну и брзу израду заштитних визира за лице. “Наша идеја је била да и људи у мањим срединама могу сами да направе маске без употребе специјалних алата”, рекао је Милош Петрашиновић, тренутно студент друге године докторских студија Машинског факултета.

Идеју су добили после вести да су италијански инжењери успели да помогну лекарима у борби са вирусом COVID-19. Обратили су се државним органима и понудили своја знања и вештине из области машинства, електротехнике и програмирања у борби против ширења корона вируса. “Наша жеља је била да у мери у којој је то могуће олакшамо рад нашим болницама у свим деловима земље”, истакао је Милош.

Надлежни су их упутили на Facebook групу која је у том тренутку бројила невероватан број ентузијаста окупљених око једног циља – да направе заштитне маске за лице које би донирали домаћим клиникама. Чланови ове групе користе 3Д штампаче за производњу маски по техничкој документацији компаније Prusa Research из Прага. Ова компанија је иницирала и покренула 3Д производњу заштитних визира за којима влада изузетно велика потражња у свету.

“Размишљали смо на који начин ми можемо да допринесемо овом покрету и одлучили смо се за оптимизацију производног процеса, јер време је изузетно битно у овој ситуацији. Према техничкој документацији компаније Prusa Research за штампање заштитних маски потребно је нешто више од два сата. Управо из тог разлога ми смо одлучили да избегнемо процес 3Д штампања. Направили смо алтернативно решење које омогућава много бржу и једноставнију израду заштитних визира. У року од 48 сати дизајнирали смо смо посебну wеб страницу на којој смо објавили сву техничку документацију и упутства за израду штитника за лице без употребе специјалних алата. На овај начин желимо да обучимо људе у свим локалним заједницама да сами направе маске за своје здравствене раднике. Надамо се да смо на овај начин бар мало помогли заједници у борби против ширења Covida-19”, закључио је Милош Петрашиновић.

Техничка документација, текстуално и видео упутство су доступни на адреси: https://maskazasve.com/

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.