Влада Србије: Мере у складу са одлуком о увођењу ванредног стања

Одлука о ванредном стању на територији Србије ступила је на снагу и подразумева затварање образовних установа, граница, забрану кретања особама старијим од 65 година у целој земљи, као и измену режима градског превоза у Београду, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. За оне који долазе из Швајцарске, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Франсцуске, Аустрије одређује се изолација у трајању од 28 дана.

„Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19“, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Додаје се да „до даљег“ неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Србији, док ће се упис деце одвијати електронском поштом, посредством е-Управе. Е- Вртић доступан је за целу Србију, а е-Упис ће бити активан од 1. априла. Пробни тест за малу матуру бити урађен путем нове технологије. Настава ће се одвијати на даљину путем канала јавног сервиса Радиотелевизије Србије – РТС3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење.

Препоруке послодавцима

Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и сл).

Влада позива све послодавце у Србије да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће. Ово се посебно односи на грађане чија деце престају да иду у вртиће и школе. Све друге појединости ће бити прецизиране у допунским актима који ће бити усвојени.

Саопштење у целини можете прочитати ОВДЕ.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.