Дванаести сусрет војних машинаца: Традиција војноиндустријског инжењерства у Србији

Катедра за системе наоружања Машинског факултета у Београду ове године је обележила 71 годину постојања. Основана је давне, 1948. године као Катедра за војно машинство и једна је од укупно четири катедре на којима се у то време изучавало опште-машинско, железничко-бродско, ваздухопловно-моторизацијско и војно инжењерство.

Годишњица катедре обележена је традиционалним, 12. по реду, окупљањем машинаца који су студије завршили на смеру Војно машинство, одн. Модулу за системе наоружања, као и њихових професора који су предавали или још увек предају на тој катедри.  Иницијативу за одржавање ових годишњих сусрета покренула је генерација дипломираних машинских инжењера која је студије машинства уписала 1974. године.

Сусрети су временом постали традиционално место дружења свих генерација војних машинаца, на којима се размењују актуелне информације из сфере науке, струке и одбрамбене индустрије. Анализирају се теме из домена система наоружања и покрећу различите иницијативе.

проф. др П. Елек 

Учеснике овогодишњег сусрета, у име деканског колегијума Машинског факултета у Београду, поздравио је проф. др Предраг Елек, продекан за међународну сарадњу и члан Катедре за системе наоружања. Колегама се обратио и проф. др Дејан Мицковић, шеф Катедре за системе наоружања.

Основни циљ окупљања војних машинаца је афирмација ове специфичне струке и промовисање улоге и значаја саме катедре, као и кадра који се на њој образује и чини окосницу војне индустрије наше земље. Кроз стручна излагања актуелизују се и питања из области која потенцијално имају шири друштвени значај.

проф. др Д. Мицковић и проф. др М. Милиновић

Велику пажњу привукло је предавање проф. др Момчила Милиновића, који је говорио на изузетно актуелну тему „Тактичко-техничке карактеристике серијског ПА система 96К6 Панцир С1 (НАТО код SA-22 Greyhound)“. Реч је о топовско-ракетном систему који се управо набавља за нашу војску, а обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 мм, осматрачки и нишански радар и електрооптички блок за надзор и управљање паљбом.

Катедра за системе наоружања је од свог оснивања имала значајну улогу у образовању инжењера, будућих конструктура муниције и наоружања. О њеном значају најбоље говори чињеница да су конструктури скоро целокупног наоружања и муниције домаће производње били управо студенти и наставници ове катедре. Та решења су својевремено довела домаћу наменску индустрију у сам светски врх.

Истраживачи катедре поседују деценијско искуство у раду на пројектима истраживања и развоја муниције и наоружања, што им је омогућило успешну реализацију многоборојних пројеката у земљи и иностранству. Радећи на развоју нових производа и модернизацији постојећих у сарадњи са домаћим и страним фирмама активно учествују у развоју индустрије и привреде Србије.

У истраживањима катедра се ослања на сопствене програмске пакете, као и хидрокодове који омогућавају успешније решавање сложених задатака везаних за ово подручје. Располаже и конструктивним решењима која је спремна да понуди домаћим и страним фирмама. У оквиру Лабораторије Катедре за системе наоружања налази се и балистички тунел дужине 60 м. Реч је о великим истраживачким потенцијалима за најразноврснија испитивања муниције и наоружања.

(Извор: Катедра за системе наоружања)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.