Отворен први српско-кинески Истраживачки и тренинг центар у области ХЕ малих размера.

На Машинском факултету у Београду отворен је први српско-кинески Истраживачки и тренинг центар за хидроенергетику малих размера у Србији и региону. То је резултат дугогодишње успешне сарадње Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе (КХМЕС) Машинског факултета у Београду и Регионалног центра (Азија Пацифик) за хидроенергетку малих размера (HRC) при Националном истраживачком институту за руралну електрификацију НР Кине (NRIRE) са седиштем у Ханг Џоу.

Центар су отворили декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, проф. др Милош Недељковић, шеф КХМЕС и др Ћу Јинцаи (XU Jincai), генерални директор Кинеског националног института за руралну електрификацију. Церемонији су присуствовали учесници  дводневног српско-кинеског семинара „Low-head Small Hydropower Technologies“, који се у организацији  две институције одржава 30. и 31. октобра на Машинском факултету.

Семинар је уједно и први тренинг у оквиру новоотвореног српско-кинеског истраживачког центра. Скуп је отворио проф. др Милош Недељковић, шеф Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе МФ, а учеснике су поздравили и др Ћу Јинцаи, директор NRIRE, господин Саша Лазовић, помоћник министра за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије, као и проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.