Најбољи међу најбољима

Студије машинства нису лаке. Захтевају посвећеност и континуирани рад. Малобројни успевају да нађу време  за „мале ствари које живот значе“ и да истовремено буду успешни студенти.  Како се постаје студент генерације, шта су највећи изазови и где себе виде даље, само су нека од питања о којима смо разговарали са најбољим студентима машинства у школској 2018/2019. години.

Студент генерације, Радован Ђуровић је сада  мастер инжењер машинства за системе наоружања. „Ово признање је круна мог досадашњег школовања и великог труда који сам уложио. Захвалио бих се свима који су у протеклих пет година били уз мене, а посебно мојим професорима који су ми пренели врхунска знања и подстицали мој даљи напредак“, рекао је наш млади саговорник.

Радован је, такође, члан студентског тима Беоавиа, који је с пројектом Аурора постигао невероватан успех на међународном такмичењу Airbus Sloshing Rocket 2019 у Патрасу у Грчкој, где су освојили високо 4. место у конкуренцији 50 тимова. „Рад на оваквим пројектима за студенте је најбоља прилика да се знање стечено током школовања провере и примене практично. Поред тога, стичу се и друге вештине значајне за будућу професионалну каријеру, као што су тимски рад, организационе и маркетиншке вештине и слично“, навео је Радован

Диплома мастер инжењера машинства за њега није крај школовања, јер намерава да упише докторске студије и посвети се истраживачком раду у области система наоружања.

Милан Јанковић, не крије задовљство што је најбољи међу студентима основних академских студија. Каже да не постоји посебан „рецепт“ за успех, али да је веома почаствован признањем. „Бити најбољи студент је велико задовољство. У основној и у средњој школи био сам вуковац, али је некако промакло да будем ђак генерације, а сада сам на Машинском факултету добио прилику да будем „најбољи међу најбољима“.  Љубав према аутомобилима определила га је да упише машинство. Планира да настави школовање на мастер студијама – Модул за моторна возила.

Најбољи студент мастер академских студија је Ђорђе Кашћелан. Већ има диплому мастер инжењера машинства – аутоматско управљање и већ ради у струци. То није изненађење. Студенти Машинског факултета често и пре дипломирања нађу запослење, а аутоматско управљање је данас веома тражена струка. Машински факултет му је дао врхунска знања из области и није било тешко завршити студије. „Уколико волите то што радите, онда препрека нема“, рекао је Ђорђе.

Иван Миланковић, мастер инжењер машинства – прехрамбено машинство  добитник је награде „Професор Тодор Пантелић“ коју додељује Фонд за развој теорије машина и механизама за најбољи мастер рад на том модулу.  „Искрено, награда је изненађење. Нисам то очекивао и  веома сам се обрадовао када ме је професор  Горан Шиниковић обавестио да је мој мастер рад награђен.

Тема Ивановог рада била је аутоматизација safety дела на safety заштитним оградама у компанији  „Тетрапак“ . „Аутоматизација индустрије напредује великом брзином, а у том процесу је веома важно заштити човека.  Мој рад се управо односи на тај безбедносни аспект рада“, истакао је наш саговорник.  У изради рада имао је велику подршку професора  проф. Шиниковића.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.