Мастер 4.0 – ИТ и бизнис знања на државним факултетима

Универзитет у Београду усвојио је нове мастер програме за школовање ИТ сртучњака. Заједно их раде по два факултета – Електротехнички и Факултет организациојих наука, као и Машински и Математички факултет. Треба да повежу савремена ИТ знања са пословним вештинама. На сваку студијску групу биће уписано по 35 студената, од којих ће се петнаест школовати о трошку државе, наводи се у прилогу РТС-а.

Напредне информационе технологије у дигиталној трансформацији“ заједнички је мастер програм ЕТФ-а и ФОН-а, институција које и иначе дају највише ИТ стручњака. Студије трају три семестра, прва два су посвећена настави, а трећи изради завршног рада и стручној пракси која траје осам недеља.

„Практично та стручна пракса треба да реализује и на неки начин генерише завршни мастер рад који би требало да буде једна добра спона како теорије, односно апликативног дела који буде рађен на нивоу стручне праксе“, објашњава проф. Милија Сукновић, декан ФОН-а Универзитета у Београду.

Проф. Мило Томашевић, декан ЕТФ-а Универзитета у Београду очекује да ће од тога корист имати и привреда.

„Надам се да ће од тога велике користи имати и привреда јер ће добити квалитетније кадрове који ће имати бренд знања и из технологије али и из организационих вештина“, објашњава Томашевић.

Осим мастера „Индустрија 4.0“ машинци уводе и кратке програме.

„Ми смо конципирали два кратка програма који практично представљају увод у Индустрију 4.0 како бисмо могли да премостимо јаз између оних који желе да себе профилишу у занимању које је високо технолошко а немају довољно предзнања“, наводи проф. Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду.

Веома је важно увођење нових програма, како бисмо ишли у корак са развијеним технологијама и државама, кажу у ресорном Министарству.

„Врло је било тешко направити програме. Пошто и ја долазим са једног од тих факултета. Често постоје отпори у изменама програма. Ми сви волимо да причамо оно што смо причали претходних година, тако да увек постоје отпори. Али ту смо сви заједно и држава и универзитет да се разијамо и да радимо на унапређењу и развоју нових програма“, наводи проф. Владимир Поповић, државни секретар Министартсва просвете, науке и технолошког развоја.

Један од захтева јавноог конкурса на коме су Мастер 4.0 програми изабрани био је да се у наставу укључе и предавачи из иностранства, па ће тако студенти слушати предавања и стручњака престижних светских универзитета.

(Извор: РТС/Наталија Синановић)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.