Сећање на професора Недељка Плавшића

Својим научним, стручним и педагошким радом, др Недељко Плавшић, редовни професор у пензији, дао је велики допринос развоју Машинског факултета у Београду, итакнуто је на Комеморативној седници, која је у његову част одржана у Свечаној сали факултета. Скуп је почео минутом ћутања, а о истраживачком и педагошком раду проф. Плавшића говорили  су његови најближи сарадници и пријатељи – проф. др Милета Ристивојевић, шеф Катедре за опште машинске конструкције, ван. проф. др Зоран Стаменић, са исте катедре, проф. др Милош Недељковић, шеф Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе, дипл.маш.инж. Душан Бунчић, као и проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

О богатој научној и стручној каријери професора и колеге, говорио је проф. др Милета Ристивојевић. Он  је прочитао биографију, коју је проф. Плавшић за живота сам написао и својим сарадницима оставио у аманет. „Проф. Плавшић је дао велики допринос развоју машинске технике, посебно у области сигурности, поузданости и динамичких оптерећења, као и у области кинематике и чврстоће механичих преносника“, навео је, између осталог, проф. Ристивојевић. Оно што бисмо, такође, издвојили из биографије, јесу активности на плану  међународне сарадње, попут  увођења унифицираног система мерних јединица у свим областима науке и технике осамдесетих и почетком деведесетих година, где је наставио рад свог великог учитеља проф. Слободана Вериге. То се, посебно односи на ангажовање око примене законских аката из области стандардизације, метрологије и новог система мерних техника.

У веома емотивном говору, ван.проф. др Зоран Стаменић се најпре осврнуо се на педагошку каријеру проф. Плавшића. „Плави је био добар педагог и један од професора визионара. У настави је, још тада, примењивао Болоњске принципе вредновања, бодовања и оцењивања. Иако строг, био је правичан. Своје сараднике је саветовао да се никада не постављају изнад студента. Често је знао да каже да су наставници попут хирурга, који, некада, можда, држе живот младог човека у руци, због чега морају да воде рачуна да не ураде ништа што би студенте обесхрабрило.“ Др Стаменић је затим говорио о специфичној личности проф. Плавишића, коју је, како је рекао, мало ко познавао. „Плави је, за многе, имао чудан осећај за правду и истину. Никада није одустајао. Принципијалани и строг у својој академској и професорској каријери, био је изразито друштвен човек. Зрачио је животним оптимизмом који је несебично преносио на друге“, нагласио је он.

Евоцирајући успомене с почетка дугогодишњег породичног пријатељства са проф. Плавшићем, проф. др Милош Недељковић је рекао да те блиске везе нису утицале на његов статус током студија на Машинском факултету.„Проф. Плавшић имао принципијелан став када је реч о настави и испитима. Када сам постао редован професор, на поклон ми је донео графички рад из студентских дана. То најбоље говори о његовој личности и духу који је имао“, рекао је проф. Недељковић. Напомињући да је професор Плавшић био изузетно посвећен Машинском факултету, пре свега као одличан педагог, он је указао и на његову изузетно развијену социјалну интелигенцију, односно умеће да као медијатор усагласи ставове између различитих група. „Свима је позната реченица да проф. Плавшић поставља декана, што није било далеко од истине, управо због те његове способности“, истакао је проф. Недељковић.

Дипл.маш.инж.Душан Бунчић, који је, заједно са проф. Плавшићем, давне, 1959. године уписао Машински факултет, рекао је да га све колеге из студентских дана, а и касније, памте као изузетног човека и друга. „Знао је да нас окупи, да заједно обележимо и прославимо наше јубилеје. Због тога смо му бескрајно захвални“, рекао је господин Бунчић.

Окупљенима се обратио и декан, проф. др Радивоје Митровић,  који је рекао да је Машински факултет цењен и признат зато што је имао велике професоре који су стварали његову сјајну историју.Говорећи о проф. Плавшићу ми смо у стари говорили о историји Машинског факултета јер је и његов живот, као и живот многих ранијих генерација инжењера и професора, уткан у  развој овог факултета. Веома је важно да се подсетимо тих славних тренутака и да нам те чињенице из живота наших професора буду крајпуташи будућег развоја Машинског факултета“, нагласио је на рају проф. Митровић.

Комеморативном скупу приствовали су чланови породице професора Плавшића, бројне колеге и пријатељи.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.