Универзитет у Београду ове године на Шангајској листи између 401. и 500. места

Универзитет у Београду се на престижној Шангајској листи за 2019. годину налази између 401. и 500. места од рангираних 1000 универзитета у свету.  То је за сто и више места нижа позиција у односу не претходне три године када је Београдски универзитет имао стабилно рангирање око 300-тог места.  Како се наводи на званичној веб страници Универзитета у Београду, на овогодишње раниграње битно је утицала чињеница да да поједине земље, нарочито оне у Источној Азији, све више улажу значајна средства у оснаживање и позиционирање својих универзитета.

Универзитет у Београду је на овој листи први пут ранигран 2012. године, када се нашао међу 500 рангираних универзитета у свету. Иако је Шангајска листа неформална, ствар је престижа бити на њој јер обухвата само два одсто светских универзитета, којих има више од 20 хиљада. Ово рангирање спроводи шангајски Универзитет Ђао Тонг још од 2003. године.

Критеријуми за рангирање су: алумни добитници Нобелове награде (и сродних дисциплинарних награда), наставници/истраживачи добитници Нобелове награде (као и сродних дисциплинарних награда), број високо цитираних наставника/истраживача у оквиру одређене научне области, број научних радова објављених у часописима Science и Nature, број научних радова објављених у часописима са Science Citation Index и Social Science Citation Index, академски допринос према наведеним индикаторима у односу на број запослених.

Детаљне информације о рангирању Универзитета у Београду на Шангајској листи: http://www.shanghairanking.com/World-University-Rankings/University-of-Belgrade.html

Шангајска листа најбољих универзитета за 2019. годину: http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html

Подсећамо и на то да је Универзитет у Београду у јуну ове године потврдио своју позицију у рангирањима по научним областима у резултатима ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019, високо се рангирајући у 25 научних области од укупно 54 у којима су светски универзитети рангирани.

(Извор: Универзитет у Београду)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.