Србија напредује на путу примене Индустрије 4.0

За мање од два месеца од објављивања на сајту немачког Спрингера, водећег светског издавача научне литературе, Зборник радова Imeko  2019 (12. Међународне конференције о метрологији и контроли квалитета у контексту индустрије 4.0), преузет је 12.221 пут, док је Зборник радова са AMP I4.0 2019(Међународне конференције о Индустрији 4.0) преузет 5.864 пута.

„Ови импресивни резултати, наведени су у Спрингеровом извештају о електронском преузимању зборника, који је недавно достављен организатору ових скупова – Машинском факултету у Београду, рекао је проф. др Видосав Мајсторовић, организатор и један од оснивача конференција.

У фокусу обе конференције, како је навео, био је концепт Индустрија 4.0. AMP I4.0 је акценат ставио на индустријски „интернет ствари“, док се IMEKO бавио питањима сајбер-физичких система за напредну производну метролологију.

После усвајања Националног програма И4.0 за Србију на АМП конференцији (www.mefics.org), 6. јуна ове године, наша земља је показала да разуме значај тог глобалног покрета, а реакције из света су изузетно позитивне.

„Резултати наведени у Спрингеровом извештају, на најбољи начин говоре о томе да су кључне теме наших конференција топ теме истраживача широм света“, истакао је наш саговорник, подсетивши да је Машински факултет међу првима у Србији препознао значај концепта Индустрија 4.0.

„Већ четири године, сваког јуна у Београду организујемо светски Технолошки самит – АМП конференцију посвећену тој теми. Међу учесницима су водећи светски истраживачи у области технолошког развоја (проф. др Џун Ни, проф. др Франческо Јоване, академик, проф. др Ласло Моностори, проф. др Лихуи Ванг, проф. др Јашухиро Такаја и многи други), а њихови наступи побуђују изузетну пажњу стручне и научне јавности широм света“, нагласио је проф. Мајсторовић.

Он је најавио да ће пета AMP I4.0 конференција бити одржана од 1. до 4. јуна 2020. године, а да ће централна тема бити INDUSTRY 4.0 and Cloud Manufacturing.  „Разматраћемо главна питања интелигентне производње. Већ сада имамо дванаест врхунских предавача из света, који ће бити наши гости у јуну идуће године. Председник конференције је проф. др Лихуи Ванг, први истраживач света za cloud manufacturing“, рекао је он.

Добар глас о активностима Машинског факултета и Србије у области И4.0 се далеко чује. То потврђује и позив за презентацију нашег националног програма И4.0 на 53rd CIRP Conference on ManufacturingSystems, идуће године у Чикагу. Такође, у оквиру концепта конференција MEFICS нашу земљу очекује још један изузетан догађај – APMS IFIP Conference 2020 у Новом Саду / (5b APMS2020-leaflet-BACK).

„Индустрија 4.0 је главни framework и ове конференције, а посебно треба истаћи да ће Србија први пут бити домаћин једног светски познатог скупа, који се ове године одржава у САД“, нагласио је на крају проф. Мајсторовић.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.