Машински факултет и Simens Mobility заједно на јачању индустрије шинских возила у Србији

У тренутку када у Србији оживљава индустрија шинских возила, евидентан је недостатак инжењера железничког машинства. На превазилажењу тог проблема, заједничким активностима,  интензивно раде компанија Simens Mobility и Катедра за шинска возила Машинског факултета у Београду. Сарадња на том плану је појачана после недавног састанка представника ове компаније и наставника МФ. Акценат је стављен на усавршавање студената мастер академских студија кроз стручну праксу, чији је циљ да припреми будуће инжењере за рад у струци.

Петоро студената завршене године мастер студија на одсеку за шинска возила, боравило је током маја на четворонедељној стручној пракси у компанији Simens Mobility  у Церовцу. На самом почетку имали су прилику да упознају делатност сваког од сектора  и да се изјасне у којем од њих желе да буду на стручној пракси. Под менторством руководилаца сектора одмах су укључени у реализацију актеулних пројеката. Тако су добили прилику, да применом теоријских и практичних знања, стечених током студија, раде на решавању конкретних инжењерских задатака у компоненталној производњи шинских возила. И што је најважније,  дају свој допринос развоју ове индустријске гране у Србији.

За организацију и праћење  стручне праксе био је задужен др Јован Танасковић, ванредни професор на Катедри за шинска возила Машинског факултета у Београду. Он је у више наврата обишао студенте. Током разговора са руководством фабрике и менторима информисао се, на првом месту,  да ли се стручна пракса реализује динамиком предвиђеном програмом.  Представници Simens Mobility имали су само речи хвале за рад студената, њихову теоретску подлогу и квалитет у решавању постављених задатака, као и заинтересованост за стицање практичних знања у области железничког машинства и индустрије шинских возила.

Троје студената је, у договору са професорима, менторима  и руководством фабрике, дефинисало теме завршних мастер радова на којима ће радити наредних месеци. Важно је истаћи и то да је студентима обрачуната и исплаћена адекватна надокнада за 20 радних дана проведних у фабрици, а компанија је, такође, финансирала и трошкове њиховог боравка у Крагујевцу, путовања и исхране.

Како је раније најављено, компанија Simens Mobility планира да у већ у септембру реализује конкурс за стипендирање студената мастер студија Катедре за шинска возила. Од октобра, односно, почетком јесењег семестра, планирана је и обука студената железничког машинства за рад у софтверском пакету CREO према наменски креираним курсевима компаније SimensMobility и Машинског факултета. Циљ ове обуке је да студенте припреми за наредне стручне праксе и будући рад у новоформираном инжењерском центру у фабрици у Церовцу.

(Извор: Катедра за шинска возила)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.