Домаћа електромашиноградња жели равноправан статус са страним компанијама

Домаћа електромашиноградња има потенцијале и могућности да у сарадњи са научном заједницом и уз подршку Привредне коморе Србије, учествује на реализацији много већег броја развојних пројеката, него што је то случај. Tиме ће се омогућити, не само веће упошљавање сектора, него и укупан привредни и економски развој наше земље. Због тога је изузетно важно да држава нађе начин да заштити и подржи домаће конзорцијуме и фирме који треба да буду носиоци уговора или бар, равноправни партнери страним компанијама, а никако подизвођачи.

Ово је један од основних закључака научно-стручног скупа „Укључивање Србије у Четврту индустријску револуцију кроз упошљавање домаће електромашиноградње и ангажовање академске заједнице на будућим развојним пројектима“, који је одржан на Машинском факултету у Београду. Скуп су организовали Пословно удружење „Електромашиноградња“, Фондација „Никола Тесла“ Машински факултет Београд, Електротехнички факултет Београд и Факултет инжењерских наука Крагујевац,  уз подршку Привредне коморе Србије и Академије инжењерских наука Србије.

„Свет  је на бројним примерима показао да без троугла академска заједница – привреда – држава нема успешне економије и економије засноване на знању, рекао је отварајући скуп, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић. Као пример добре праксе навео је Чешку, која је, иако као чланица Европске уније, била довољно мудра да директивом из 2008. године заштити своју индустрију лифтова.  „И Србији је потребна власт која је сталној вези са струком.  Само заједничким деловањем науке, привреде и државе отвара се простор да реално сагледамо шта можемо да урадимо и да у будућности не будемо обичан извођач радова, већ систем интегратори“, поручио је проф. Митровић.

Директор компаније „Енергопројект Ентел“ и члан ИО ПУ „Електромашиноградња“ Младен Симовић, представио је Каталог пројеката за период од 2019. до 2023. године.   „Електромашиноградња жели да буде у равноправној позицији са иностраним компанијама и добија послове са реалном развојном шансом. Ако не добијемо потребан подстицај државе и „ветар у леђа“ пропустићемо шансу да се као сектор развијамо“, истакао је он.

Председник ПУ „Електромашиноградња“ Слободан Бабић подсетио је да тај конзорцијум чини девет успешних домаћих компанија и института. „Њиховим ангажовањем на пројектима могло би да се упосли осам до десет хиљада радника свих профила и степена образовања, укључујући и младе образоване кадрове. С друге стране, порези и доприноси сливали би се у буџет Србије, а предузећа би могла да улажу у амортизацију и сопствени развој“, истакао је господин Бабић.

Учесници састанка су подржали   иницијативу ПУ „Електромашиноградња“ да се на наредном скупу са Привредном комором Србије усагласи предлог мера и захтева који би био упућен највишим државним институцијама да подрже и заштите домаће фирме у поступцима јавних набавки. На тај начин, како је истакнуто, домаћим предузећима би било омогућено да у реализацији пројеката, по обиму и вредности, учествују најмање 60%. Вредност пројеката које би реализовале домаће фирме била би већа од 1,2 милијарде евра, а буџет Србије био би богатији за 480 милиона евра.

Скупу су присуствовали представници техничких факултета Универзитета у Београду и Крагујевцу, Привредне коморе Србије и других привредних асоцијација и компанија.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.