Делегација кинеског Министарства водних ресурса у посети МФ

Шесточлана делегација НР Кине, коју предводи заменик министра водних ресурса Лу Гуихиу посетила је Машински факултет Универзитета у Београду. Кинеску делегацију примио је декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић, а у срдачном и пријатељском разговору учествовали су и продекан за међународну сарадњу, проф. др Предраг Елек и проф. др Милош Недељковић, шеф Катреде за хидрауличне машине и енергетске системе.

Током разговора било је речи о могућностима за успостављање сарадње са научним институцијама и  привредним организацијама у НР Кини. Нагласивши да веома цени вишедеценијску традицију и међународни углед Машинског факултета као научно-образовне институције, господин Лу се посебно инересовао за лабораторијске и истраживачке капацитете факултета. Након разговора, гости из Кине су имали  прилику да обиђу неке од лабораторија,  међу којима и Лабораторију за хидрауличне машине и енергетске системе.

Посети Машинском факултету, претходио је састанак кинеске делегације са руководством Универзитета у Београду, као и са представницима Академије инжењерских наука Србије.

Делегација НР Кине од суботе борави у вишедневној посети Србији у склопу сарадње две земље у оквиру кинеске иницијативе „Појас и пут“. На почетку посете одржан је састанак са делегацијом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС поводом представљања пројекта за унапређење водопривреде, подизања квалитета управљања водама и водоснабдевања Србије.

На састанку су дефинисани могући видове сарадње и помоћи Кине у савладавању проблема везаних за сектор вода у Србији. Поред размене искустава и знања, помоћ се односи на припрему и израду техничке документације у изградњи заштитних система за одбрану од поплава, припрему мапа везаних за ерозију и бујице и развој водопривредног информационог система и система ране најаве.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.