Дипломе и захвалнице најуспешнијим младим физичарима

Најбољим младим физичарима, који су на  окружном такмичењу из физике за ученике београдских средњих школа, показали завидне резултате, свечано су уручене дипломе и захвалнице.  Свечаност доделе награда уприличена је на Машинском факултету у Београду, који је био домаћин овог такмичења.

Талентоване ђаке поздравио је председник Друштва физичара Србије, проф. др Иван Дојчиновић, који је том приликом изразио посебну захвалност Машинском факултету на, како је рекао, великој подршци у организацији и спровођењу такмичења младих физичара. Тим поводом, он је декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу уручио Захвалницу  Друштва физичара Србије. Захвалнице су уручене су и професорима МФ,  др Снежани Милићев и проф. др Марку Милошу који су, како је истакнуто, дали лични допринос сјајној организацији такмичења.

Ви сте права будућност Србије. Ако будемо мудри и паметни да вас, као будућу интелектуалну и управљачку елиту, подржимо на путу ка врху друштвене пирамиде, онда можемо очекивати да ће сви проблеми нашег друштва бити решени, поручио је младим колегама, проф. др Радивоје Митровић, декан МФ.  Он је изразио  задовољство што је такмичење младих физичара одржано баш на Машинском факултету, јер су, како је навео, физика и њен важан део – механика, поред математике, научне дисциплине, на којима се темељи врхунско инжењерство, као професија будућности.

Ми већ сада говоримо о паметним уређајима, зградама, градовима, фабрикама – инжењерским производима у које су инволвиране информационо-комуникационе технологије. Управо зато су нам потребни инжењери који ће своју креативност испољити на прави начин и стварати нову индустрију Србије и бољи живот њених грађана, поручио је декан МФ. Полазећи од те чињенице, додао је, Машински факултет је акредитовао нови студијски програм ИТ у машинству на основним академским студијама. Већ од октобра овај смер ће похађати 60 бруцоша. Такође, очекујемо да ће наш предлог мастер програма за Индустрију 4.0 добити подршку на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, рекао је проф. Митровић, напомињући да је квалитет Машинског факултета потврђен и међународним акредитацијама АСИИН и РИНА, а диплома призната у целом свету.

Иразивши очекивање да ће део талентованих ђака наставити школовање на Машинском факултету, младе физичаре је поздравио и председник Комисије за маркетинг, ван.проф. др Зоран Стаменић. Он је одржао краћу презентацију  о Машинском факултету, на којој је информисао присутне о свим студијским програмима на основним, мастер и докторским студијама, условима уписа, наставним и лабораторијским капацитетима, као и студентским пројектима који се реализују на факултету.

Машински факултет Универзитета у Београду, почетком марта, био је домаћин окружног такмичења из физике за ученике средњих школа са територије Града Београда.  Учествовало је око 300 младих физичара, који су били подељени у две категорије – Бозони и Фермиони, зависно од програма по којима се у изводи настава из физике. У бозонској категорији такмичили су се ученици Математичке гимназије и школа које наставу изводе по програму специјализованих гимназија за математику и физику, а у фермионској категорији ученици гимназија, средњих стручних и уметничких школа.

Такмичење је организовало Друштво физичара Србије у сарадњи са  Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.