Обласно такмичење у статици, компјутерској графици и 3Д моделовању на МФ

Машински факултет у Београду је и ове године био домаћин регионалног такмичења ученика средњих машинских и техничких школа, у статици, компјутерској графици и 3Д моделовању. За већину учесника, којима су студије машинства логичан наставак школовања, такмичење је била прилика да се ближе упознају са студијама машинства, као и научним областима у којима виде себе у будћућности.

Најбољи у компјутерској графици, Марко Лазић, ученик другог разреда Техничке школе из Младеновца, веома је задовољан организацијом такмичења, као и освојеним првим местом. „Задаци су били захтевни, али не толико да се добрим учењем и залагањем предметних професора не могу решити“, нагласио је Марко, који након матуре планира да упише Машински факултет. Машинство је први и једини избор и за победника у 3Д моделовању,  Николу Дамјановића, матуранта Техничке школе Нови Београд. Њега посебно интересује производно машинство и примена 3Д софтвера. Марко Зорић, ученик другог разреда Техничке школе Нови Београд освојио је прво место у статици. Као и његове колеге, такође, планира да упише Машински факултет.

На овогодишњем регионалном такмичењу учествовали су ученици машинских и техничких школа са територије града Београда.  „Такмичење је протекло у најбољем реду, учесници су показали завидно знање, што је и један од главних мотива овог такмичења, изјавио је је за сајт Машинског факулета, Жељко Грујичић, наставник компјутерске графике и 3Д моделовања у Техничкој школи Железник, која је организатор овогодишњег такмичења. Он се посебно захвалио тиму Машинског факултета на помоћи у организацији и реализацији самог такмичења.

На свечаности проглашења победника, ученике и њихове наставнике поздравиo je декан МФ, проф. др Радивоје Митровић. Изразивши очекивање да ће већина талентовних ђака наставити школовање на Машинском факултету, проф. Митровић је информисао о пристуне о новинама у студијским програмима који се реализују кроз освновне, мастер и докторске студије. „Од јесени на основним студијама, стартује нови акредитивани студијски програм Информационе технологије у машинству. Поред тога, Машински факултет је припремио и нови матстер програм за Индустрију 4.0 са којим је аплицирао на конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Према томе, све што се сада изучава у Европи и свету, изучава се и на Машинском факултету, а квалитет студија потврђен је и АСИИН и РИНА међународним акредитација “, нагласио је проф. Митровић.

Др Зорана Јели, ванредни професор Машинског факултета и члан тима за спровђење обласног такмичења, обавестила је пристуне да је Машински факултет од јуна 2018. године председавајући Српским удружењем за геометрију и графику. Представљајући рад тог стручног удружења, проф. Јели је  позвала наставнике средњих техничких школа да се укључе у рад те организације и помогну на популаризацији геометрије и графике међу средњошколцима.

На презентацији,  коју је припремио тим Комисије за маркетинг, др Мартина Балаћ, научни сарадник на Катедри за процесну технику, информисала је средњошколце о условима уписа на факултет, као и о свим битним питањима која се односе на организацију наставе и предиспитне и испитне обавезе студената, нарочито током прве године студија. „Веома је важно да редовно долазите на предавња и испуњавате своје обавезе, јер ће вам то обезбедити бољу пролазност и успех на испитима, нагласила је др Балаћ. Говорећи о мастер студијама, она је посебно указала на широку лепезу усмерења и занимања који нуди Машински факултет. Почев од класичних, као што је производно машинство, па до потупно нових смерова, који су одговор на захтеве савременог тржишта, а то су, како је рекла, аутоматско управљање, биомедицинско инжењерство, индустријско инжењерство, дизајн у машинству, машинство и информационе технологије и сл.

Проф. др Марко Милош је истако да на Машинском факултету постоје и три студентска тима који раде на пројектима развоја и изради прототипа тркачких аутомобила, енергетски ефикасних пловила и  аутономних летелица са којима учествују на престижним међународним такмичењиима. „Поред тима „Тенфор Друмска Стрела“, који већ девет година успешно учествује на Студент Формула такмичењима, на факултету од 2016. постоји и „Confluence Belgrade“ – тим студената бродоградње, који су на прошлогодишњем такмичењу у Сан Тропеу освојили прво место у једној од категорија“, прекао је проф. Милош, напомињући да је прошле године основан је и тим Беоавија који се бави израдом летелица и ракета. , рекао је проф. Марко Милош, нагласивши да су такви пројекти добра прилика да студенти и кроз праксу провере и примене знања стечена током студија.

„Ови пројекти су добра прилика да студенти и кроз праксу провере и примене знања стечена током студија“, истакла је студенткиња Ана Никчевић, координатор подтима за маркетинг Студент формула тима „Тенфоре Друмска Стрела“. Она је будуће академце упознала са структуром и организацијом тог студентског тима који је  управо завршава израду осмог, по реду, возила са којим ће овог јула наступити на три међународна такмичења у Чешкој, Италији и Мађарској.

Ана је, такође, представила и пројекат развоја електричне формуле на којем раде студенти окупљени у тиму „Електрична стрела“, који је основан у октобру прошле године.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.