Студенти Катедре за шинска возила на стручној пракси у „SIEMENS MOBILITY DOO“ и “MIND GROUP DOO”

Веома успешна двогодишња сарадња Катедре за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду и компанија “SIEMENS MOBILITY DOO Cerovac” и “MIND GROUP DOO”, са седиштем у Собовици код Крагујевца, је од великог значаја за развој железничког машинства у Србији, а првенствено за практично усавршавање студената у области развоја и производње шинских возила.

Почетком фебруара 2019. године, петоро студената Катедре за шинска возила обавили су двонедељну стручну праксу у овим компанијама. Они су под меторством руководиоца сектора имали прилику да учествују у реализацији редовних пројеката. За будуће машинске инжењере то је била добра прилика да у реалним условима примене своја теоретска и практична знања стечена на факултету и током ранијих стручних пракси и раде на решавању конкретних инжењерских задатака у компоненталној производњи шинских возила. Трошкове боравка студената у Крагујевцу, путовања и исхране финансирале су фабрике, као и додатну надокнаду сваком студенту обрачунату за 10 радних дана проведених у фабрици.

На одвојеним састанцима са руководством компанија и менторима, др Јован Танасковић, ванредни професор на Катедри за шинска возила, који испред Машинског факултета организује и прати реализацију стручне праксе, информисан је о успешној реализацији праксе.  „Посебно је истакнута активност студената, њихова адекватна теоретска подлога и квалитет у решавању постављених задатака, као и заинтересованост за стицање практичних знања у области железничког машинства, односно индустрије шинских возила“, навео је др Танасковић.

Такође, додао је, на састанцима је постигнут договор о интензивирању даље сарадње у области стручних пракси и стручних посета, као и да се најбољим студентима понуде стипендије и подршка у изради мастер радова, а по завршетуку студија и запослење. Дефинисање даљих корака на конкретизацији овог договора очекује се након састанка са представницима “SIEMENS MOBILITY” из Аустрије, који ће бити одржан у уторак на Машинском факултету у Београду.

Као добар пример ове сарадње, др Танасковић наводи студента Милана Познановића који је међу првима обавио стручну праксу у наведеним фабрикама и после одбране мастер рада на Катедри за шинска возила, прихватио понуду за посао у фабрици „SIEMENS MOBILITY DOO Cerovac”. Након шест месеци рада у фабрици, Милан са великим задовољством истиче да уз одличне услове рада има могућност да се усавршава у области железничког машинства и да својим знањем допринесе развоју фабрике, истиче др Танасковић.  

Недовољан број машинских инжењера на тржишту рада, а посебно профила образовања који пружа Катедра за шинска возила, представља озбиљан проблем у тренутку када водећи светски произвођачи возова великих брзина отварају производне погоне и инжењерске центре у Србији. У том смислу, сарадња високообразовних институција са привредом предстаља велики подстицај за младе инжењере у Србији и од великог је значаја за развој железничке индустрије, а самим тим и Катедре за шинска возила Машинског факултета Универзитета у Београду.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.