Гост МФ: Проф. Хидејуки Канемацу, Јапан

Проф. Хидејуки Канемацу (Hideyuki Kanematsu) са Националног института за технологије на Сузука Колеџу из Јапана боравио је почетком септембра у посети Машинском факултету у Београду, где је одржао веома занимљиво предавање-сминар на тему «Биофилмови и наука о материјалима».

Госта из Јапана је поздравила и пожелела му добродошлицу проф. др Драгослава Стоијиљковић, продекан за научноистраживачки рад МФ, а о дугогодишњем истраживачком раду проф. Канемацуа говорио је проф. др Милош Ђукић са Катедре за технологију материјала, која је и организаотор предавања.

Проф. Канемацу је декан Депртмана за науку о материјалима и инежењерство на јапанском Националном институту за технологије, а у  периоду од 2014. до 2018 године је био на функцији заменика председника те научне установе.

Током предавања акценат је стављен на најсавременија истраживања у области биофилмова и биолошке корозије материјала и њиховој примени у широком спектру научних и инжењерских дисциплина: наука о материјалима, технологија материјала, машинство, металургија и технологија, наука о корозији, корозиони инжењеринг. Проф. Канемацу је своје домаћине упознао са образовним системом у Јапану, од основног до академског образовања, а посебно се осврнуо и на активности Департмана за науку о материјалима и инжењерство, којим руководи.

Предавање је била добра прилика да се заинтересовани истраживачи са Машинског и сродних техничких факултета и института на Универзитету у Београду, који се баве фундаменталним и апликативним истраживањима у областима науке о материјалима, корозије и инжењерства материјала упознају са могућностима сарадње са Националним институтом за технологије при Сузука Колеџу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.