Милану Јанковићу, студенту МФ, награда Фонда „Секула Зечевић“

Милану Јанковићу, студенту Машинског факултета Универзитета у Београду, у Српској академији наука и уметности уручена је награда Фонда „Секула Зечевић“. Наградни фонд “Секула Зечевић” основан је 1977. и додељује годишње награде за једног ученика или студента из Херцеговине који су се током школовања истакли успехом.

Милан Јанковић, носилац Вукове дипломе у основној и средњој школи у Требињу, сада је студент друге године МАС-а на смеру Моторна возила  МФ, а током студирања остварио је просечну оцену 9,79. Добитник је више диплома и награда, те учесник међународних научних конференција.

Одлуку о лауреату донео је Управни одбор Фонда којим председава академик Данило Баста, који је Јанковићу и уручио награду. „Нека му при томе ова награда из Фонда Секуле Зечевића, његовог земљака, буде од мале помоћи, али и великог подстицаја да, савлађујући искушења, препреке и тешкоће, остане одан свом народу, дајући свој обол његовом историјском опстанку и напредовању“, поручио је академик Данило Баста.

Јанковић је захвалио за признање, истакавши да је оно „тим веће јер долази од САНУ као покровитеља најзначајнијих научних и културних достигнућа“.

„Секулу Зечевића као рођеног Невесињца и мене као рођеног Требињца, судбински одређују Херцеговина као генетски код и аутомобили као унутрашња страст. Због тога је награда Фонда додатни мотив и подстицај да истрајем у даљем школовању и образовању, развијајући истовремено и ум и доброту да једно другом држе равнотежу“, истакао је Милан Јанковић.

Он је истакао и да је поносан што је добио награду Фонда који носи име и презиме првог званичног заступника америчког „Џенерал моторса“ на овим просторима пред Други свјетски рат. Према његовим речима, већ тада се говорило о Зечевићу као једном од најцењенијих и најуспешнијих српских предузетника чија је фирма имала најдужу традицију у тадашњој држави.

„Када свесрдно подстичете право знање, стечено континуираним и преданим радом и трудом, када подржавате поштене и часне резултате на пољима струке и науке, радост лауреата бива снажнија и пунија. Тиме потврђујете да Прометеји наде настављају мисију да наша срца греју светлошћу која исијава знање и лепоту људске душе“, рекао је Јанковић.

Током скупа указано је и на занимљиву околност, да је пре неколико година ову награду, која се састоји од повеље и новчаног износа, добио и Миланов брат Стојан Јанковић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.