Гост МФ проф. Carsten Gachot: Размена мишљења и идеја о будућој сарадњи

У оквиру вишедневне и веома успешне посете Машинском факултету, проф.  Carsten Gachot са Техничког универзитета у Бечу (TUW) је поред састанака са руководством факултета и обиласка лабораторија, одржао и два одвојена предавања по позиву.

„Савремене ласерске методе за формирање површина и структура делова посебних карактеристика“ назив је првог предавања, током којег је објаснио значај савремених ласерских метода за формирање површина у контакту, посебно за површине код којих је од великог значаја трење и хабање.  Проф. Gachot је навео више примера ласерских метода за формирање различитих површина делова и њихових структура за посебне намене, а чији је циљ повећање степена искоришћења, смањење хабања у току радног века, као и развој посебних структура које омогућавају побољшане бактериолошке карактеристике.

Током другог предавања на тему „Проблем подмазивања код зупчаника за хелкоптере“ , проф. Gachot је дао кратак преглед истраживања на TUW чији је циљ откривање узрока губитка средства за подмазивање, као и прорачун времена довољног да се летелица безбедно приземи у случајевима потпуног одсуства подмазивања.  Представљени резултати истраживања показали су да се применом различитих материјала и одговарајућих средстава за подмазивање, посебно адитива за побољшње њихових особина, значајно може продужити период безбедног рада хеликоптера док се не призмени на жељену дестинацију.

Занимљива дискусија након предавања, у којој су учествовали и студенти Машинског факултета, према оцени проф. Gachot и његовог домаћина, проф. Александра Маринковића у великој мери је допринела размени мишљења и идеја за будућу сарадњу и истраживања.

Проф. Gachot je током посете разговарао и са неколико најбољих студената о великој компатибилности студијских програма МФ  са програмима TUW, као и о могућностима за даљу сарадњу и размену наставног особља и студената ове две угледне високошколске институције.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.