Похвале за тим МФ у Дубаиjу 

Тим студената Машинског факултета, који заједно са колeгама са Архитектонског, Електротехничког, Грађевинског и Технолошко-металуршког факултета ради на пројекту пустињске одрживе куће – Twist Box, учествовао је на радионици међународног мултидисциплинарног такмичења Solar Decathlon Middle East у Дубаију.

Пројекат пустињске самоодрживе куће коју су осмислили студенти из Србије, нашао се у финалу најпрестижнијег светског архитектонског такмичења Solar Decathlon Middle East. На овом такмичењу, које ће се одржати у новембру у Дубаију, учествује 21 тим из 15 земаља.  Пројекат je започет пре две године под руководством ментора и студената са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, а убрзо су им се прикључилe и колеге са Машинског, Електротехничког и Технолошко-металуршког факултета

Током тродневне радионице, на којој су учествовали и представници водећих компанија и оцењивачи на такмичењу, разматране су досадашње активности на пројекту.  Универзитет у Београду, као и Машински факултет представљени су у најбољем светлу, а сам пројекат Twist Box је оцењен као атрактиван и препознатљив. Све досадашње фазе нашег пројекта су оцењене позитивно, укључујући и део који обухвата термотехничке инсталације за који је задужен тим Машинског факултета који броји више од 10 мастер студената, изјавила је доц. др Александра Сретеновић, ментор дела тима са Машинског факултета.

Иначе, први дан радионице био је резервисан за упознавање са организаторима и осталим тимовима. Представници организационог тима и званичници из УАЕ указали су на важност овог такмичења и учеснике информисали о даљим корацима.  Према речима др Сретеновић то је била сјајна прилика за упознавање са члановима других универзитетских тимова и, размену искуства и корисних информација.

Другог дана боравка у Дубаију, чланови тима Универзитета у Београду  имали су прилику да са представницима компаније „ARAMEX”, фирме која се бави логистиком, разговарају о могућностима транспорта куће из Београда у УАЕ. Такође су посетили и  соларни парк  и научноистраживачки центар где се врше испитивања везана за соларне панеле, као и лабораторију за испитивање и развијање робота.

Трећег дана радионице одржане су приватне сесије са стручњацима из свих области битних за завршетак пројекта. На овим састанцима смо дискутовали о важним питањима везаним за пројекат и детаљно анализирали задатке који се од нас очекују како би се ова кућа успешно саградила и пустила у рад, навела је др Сретеновић.

Тим нажалост и даље има озбиљних проблема са прикупљањем финансија које су неопходне за изградњу објекта у Београду, пуштање у рад свих система, његово тестирање, демонтажу, траснпорт и поновну монтажу у Дубаију. Надамо се да ћемо уз подршку надлежног министарства и других спонзора овај проблем решити и да ће  Универзитет у Београду добити прилику да се такмичи на овом престижном такмичењу које се одржава у новембру ове године,  истакла је др Сретеновић.

На интернационалној радионици, која је одржана у априлу, поред ментора доц. др Александре Сретеновић, учествовали су и студенти друге године мастер студија Термотехнике Андреј Чрнила, Јован Мијатовић и Стефан Милановић.

Више информација о овом пројекту, као и евентуалним начинима да подржите студенте Универзитета у Београду у овом подухвату можете пронаћи на: http://twistbox.ac.rs/

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.