ACTA 2017: У част великана нумеричке математике Волтера Гаучија

У организацији САНУ, Машинског и Електротехничког факултета из Београда, Математичког института САНУ,  као и математичких факултета из Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца, крајем новембра и почетком децембра, одржана је тродневна научна конференција  ACTA 2017: APPROXIMATION AND COMPUTATION – THEORY AND APPLICATIONS. Скуп је био посвећен великану нумеричке математике Волтеру Гаучију (Walter Gautschi) који је ове године прославио деведесети рођендан.

Конференцију су 30. новембра у Свечаној сали САНУ отворили потпредседник САНУ, акдемик Зоран Поповић и помоћник МПНТР проф. др Виктор Недовић. Истог дана одржана су и пленарна предавања истакнутих светских научника у области нумеричке математике. Радни део скупа одржан је 1. и 2. децембра на Машинском факултету у Београду, где су веома запажене радове имали  чланови Катедре за математику МФ.

Представљена најновија достигунћа у области нумеричке математике

Међународна конференција ACTA 2017 окупила је више од 60 истраживача из земље и иностранства који су у 3 дана презентовали своје научне резултате, највећим делом из области нумериче анализе и примењене математике, а посебно нумеричке интеграције.  Презентовани радови представљају најновија достигнућа у овој области.

Поред проф. Гаучија, који слови за једног од родоначелника савремене нумеричке анализе (која повезује све области математике са програмирањем и научним израчунавањима), на скупу су учествовали и водећи научници у овој области, L. Reichel (Kent State University, USA), F. Marsellan (Universidad Carlos III de Madrid, Spain), W. Van Assche (KU Leuven, Belgium), M. Gander (University of Geneva, Switzerland),  S. Notaris (University of Athens, Greece),  Giuseppe Mastroianni (University of Basilicata, Italy), као и други истакнути нумеричари и математичари из земље и иностранства.

Припрема и организација конференције трајала је више до 10 месеци, а највећи део посла обавили су чланови Катедре за математику МФ-а, проф.др Миодраг Спалевић, председник Организационог комитета, и доцент Даворка Јандрлић, члан Организационог комитета, као и асистенти, посебно Јелена Томановић.

О доброј организацији Конференције  ACTA 2017 најбоље говоре два мејла које су професору Спалевићу упутили угледни научници и учесници скупа, L. Reichel и S. Notaris. L.Reichel: “Thank you very much for inviting me to ACTA 2017. It was a wonderful conference! You and Gradimir, together with former and present Ph.D. students, are making Belgrade to the most important center worldwide for research on quadrature and orthogonal polynomials. This makes Belgrade an ideal location for celebrating Walter Gautschi. The conference was very well organized with many interesting talks. Thank you very much for organizing this meeting!” S. Notaris: “I felt quite honoured to be an invited speaker. It was really a great conference, and I very much enjoyed all the talks. It was also great that I met your students (I knew some, but not all); it appears that you have a quadrature centre in Belgrade.”

Тридесетогодишња научна сарадња нашег истакнутог нумеричара проф. Градимира Миловановића, редовног члана САНУ,  са проф. Гаучијем, изнедрила је више тема  из нумеричке анализе од интереса за истраживање. Неке од проблема ови научници решили су сами, а неке проблеме решили су сарадници и наследници проф. Миловановића. Тако је настала и развила се српска школа нумеричке интеграције, која је највећим делом данас заступљена и развија се на Катедри за математику МФ-а у Београду, Институту за математику и информатику ПМФ-а у Крагујевцу, Катедри за математику ПМФ-а у Бањалуци, Катедри за математику ЕТФ-а у Београду, итд.  Резултати школе објављују се већ дуги низ година у радовима штампаним у најпрестижнијим светским часописима из ове научне области.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.