Немачком ZF Friedrichshafen-у потребни машински инжењери

Делегација немачке фирме ZF Friedrichshafen, која се бави е-мобилношћу  и аутомобилима на електрични погон, посетила је недавно Машински факултет у Београду. Посета је реализована у оквиру планова те компаније, да у некој од земаља Источне Европе, међу којима је Србија један од најозбиљнијих кандидата, изгради фабрику и развојни центар, у којима би били анагажовани домаћи инжењери.

Реч је о гринфилд инвестицији, што значи да компанија почиње производњу од почетка, без претходне инфраструктуре, а да би производња почела потребни су им квалификовани радници и стручни инжењери.  Зато су представници ZF Friedrichshafen-а  и посетили Машински факултет и упознали се са његовим образовним и истаживачким потенцијалима,  рекао је продекан за мађународну научну сарадњу, проф. др Ненад Зрнић, који је и угостио петочлану немачку делегацију.

Образовани и стручни инжењери су један од основних услова за доношење позитивне одлуке о изградњи погона ZF Friedrichshafen-а у Србији.  Према речима професора Зрнића, госте из Немачке посебно је интересово квалитет образовања инжењера у области производног машинства, индустријског инжењерства и мехатронике. Распитивали су се за могућност да се настава на неким предметима прилагоди њиховим потребама, као и за могућност праксе дуалног образовања у високом образовању у Србији.

Након што су  детаљно информисани о организационој структури и студијским програмима на факултету, гости из Немачке су обишли и две лабораторије – Лабораторију за моторе са унутрашњим сагоревањем и Лабораторију за кибернетику и мехатронске системе.

Представници ZF Friedrichshafen-а били су веома задовољни оним што су видели на МФ и имам утисак да је посета испунила њихова очекивања, истакао је проф. Зрнић.  Оно што би, по његовом мишљењу,  могло додатно да утиче на доношење позитивне одлуке о изградњи фабрике ZF-а   у Србији, јесте чињеница да је Машински факултет једна од ретких, ако не и једина, високообразовна установа на простору Источне Европе, која има акредитацију немачке Агенције за акредитацију и проверу квалитета студија машинства.

У овкру посете Србији, представници немачке делегације обишли си и Електротехнички факултет и једну средњу техничку школу у Панчеву.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.