Београдски дани инжењера (EBEC) од 9. до 13. марта на Машинском факултету

У оквиру петог издања манифестације Београдски дани инжењера, на Машинском факултету се од 9. до 13. марта одржава локална рунда десетог по реду Европског BEST инжењерског такмичења – EBEC (European BEST Engineering Competition), у организацији Удружења студената технике Европе – BEST Београд.  EBEC је такмичење за студенте техничко-технолишких и природно-математичких факултета које се одвија на локалном, регионалном и европском нивоу. Такмичење се организује са намером да се учесницима пружи прилика да знања и вештине стечене на факултетима примене у пракси.  Студенти ће се на овој, локалној рунди такмичења, надметати у две категорије: Тимском дизајну и и Студији случаја. Победници ће учествовати на регионалном EBEC Балкан такмичењу у Мостару, а најбољи међу њима потом и на Европском инжењерском такмичењу у Брну.

Београд је 2016. године био домаћин финалне рунде EBEC такмичења – EBEC Final, на коме су учествовали победници регионалних рунди из целе Европе, међу којима су били и студенти Београдског универзитета. Студенти Машинског факултета у Београду Михаило Петровић, Милош Петрашиновић, Александар Племић и Вељко Петровић су на Европском такмичењу младих инжењера  представљали регион Балкана. Као чланови Тима ЕТА они су се такмичили у категорији – Тимски дизајн. Поред Тима ЕТА, на финалном такмичењу младих инженера у категорији – Студија случаја, учествовао је и Тим “Стручњаци”, састављен од студената ФОН-а, саобраћајног и грађевинског факултета.

Тим дизајн (Team Design) представља најкреативнију врсту такмичења у коме студенти решавају одређени инжењерски проблем конструисањем справе која врши задату функцију попут дизалице, катапулта или музичког инструмента. На овај начин студенти ће имати прилику да покажу своје знање, искажу креативност, способност за рад у тиму као и многе друге особине које красе младог инжењера.

Студија случаја (Case Study) омогућава студентима да кроз решавање и презентовање решења одређеног техничког или техничко-менаџерског проблема усаврше своје вештине, користећи се претходним искутвом и стеченим знањем. У склопу такмичења, студенти ће имати прилику да унапреде своје инжењерске и презентационе вештине учешћем на бројним радионицама и тренинзима.

(Извор: EBEC-BEST Београд/МФ)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.