“Друмска Стрела”- Ускоро производња првог болида на електрични погон

drumska-strela-1„Друмска Стрела“ је први Формула Студент тим у Србији, који је новембра 2010. године основало десетак студената Машинског факултета. Свој први тркачки ауто направили су сами 2012. године, назвавши га „друмска стрела”.

Охрабрени похвалама најеминентнијих светских инжењера и менаџера аутомобилске идустрије, попут „Meрцедесa” (Mercedes-Benz), „Поршеа” (Porsche), „Ербаса” (Аirbus) и других водећих компанија, из године у годину конструисали су све боља возила настојећи да у томе буду најбољи на свету.

Данас „Друмску стрелу” чине два тима: једaн усавршава формулу с класичним бензинским погоном, други пројектује болид на електрични погон. Ускоро се очекује и производња првог возила те врсте у овом делу Европе. Овај концепт започет је прошле сезоне – 2016, када су чланови „Друмске Стреле“ учествовали на три такмичења: у Италији, Чешкој и Мађарској.

drumska-strela-5Упркос бројним тешкоћама које су их пратиле на такмичењима, остварили су одличне резултате: треће место у класи 3 – возила на електрични погодн и друго место у конкуренцији 11 тимова на пословном представљању у Италији. У тркама у генералном пласману у класи 1 – возила на бензински погон заузели су 14. место од укупно 39 светских тимова. На остала два такмичења, остварили су сјајне резултате у тзв. статичким дисциплинама, успевши да заврше најтежу динамичку дисциплину – трку издржљивости.

Већина бивших чланова пројекта „Друмска стрела” запослена је у великим и познатим домаћим и страним компанијама одмах након завршетка студија, неретко и непосредно пре тога. Неке од ових компанија су партнери и спонзори „Друмске стреле”. Осим запослења, садашњи чланови тима имају прилику да буду на пракси у познатим домаћим и страним компанијама, у којима су готово увек међу најцењенијим практикантима.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.